Euroopa Liidus toimus reform aasta alguses, millega töötati välja täiesti uus maksuregister võistlusi korraldavatele harrastusseltsidele. Aasta algusest tuleb kõik näiteks spordiklubi poolt antud väiksemadki auhinnad maksuametile deklareerida.

Tamperes koerte võistlusi korraldava klubi esimees Jari Hänninen rääkis, et seadusemuudatus tekitas tema ühingus suure elevuse, sest ühing jagab koertele meeneid, mille väärtus on väga väike. Samal ajal aga tõi auhindade deklareerimise kohustus kaasa märkimisväärselt suure töökoormuse huviklubidele. „Meil võistlevad koerad ja nemad saavad ka auhinna. Kuid ainult mina saan asjast niimoodi aru, mis erineb sellest, kuidas maksuregister asja suhtub,” rääkis Hänninen. „See on huvitegevus, siin pole suuri rahasid. Koer teeb tööd, saab kiita ja 20eurose suupiste.”

Maksuhalduri juhendit rangelt tõlgendades tehakse erand vaid sümboolsetele auhindadele nagu näiteks medalid, kuid kõik muu tuleb deklareerida ka siis, kui väärtus on vaid paar eurot.

Tampere õngemeeste ühenduse nägemuses on huvitegevuse vastu algatatud sõda nii valus, et neil oleks seda liiga raske pidada. „Me kaalume klubi tegevuse lõpetamist,” ütles Tampere harrastuskalameeste ühenduse juht Seppo Lähtemäki.

1961. aastal asutatud klubi tegeleb muu hulgas jääpüügiga. Kuid nüüd muutub tegevus piinarikkaks. Näiteks kogutakse jääpüügivõistlusel 10 euro suurust osalustasu, millest pool kulub auhindadeks mõeldud kalastusvahendite soetamiseks, pool aga läheb klubi kassasse.

„Oleme kokku leppinud, et kui maksuhaldur hakkab meilt küsima, paneme pillid kotti ja lõpetame töö,” selgitas Lähtemäki. „Me leiame, et see on täiesti absurdne meede. Meie klu bi sai Nordealt nõude selgitada, kust meie raha pärit on. Meie käive on paar tuhat eurot aastas.”