"Meid aitab edasi Eesti majanduse arengut soosiv maksukeskkond. Selle teema avamist ei tohi karta. Võimalikke muudatusi ei pea vaatama kellegi poliitilise kaotusena," rõhutas Ilves.

Ilves tõstatas retoorilise küsimuse, et mida hullu juhtub, kui võtame maksureformi tõsiselt arutada. "Mitte midagi, asjad saaksid ainult paremaks minna. Meil on palgad viimase kümnekonna aastaga tõusnud vaat et kaks korda, aga maksukeskkond on sama," leidis president.

"Kas maksustagnatsioon süvendab majanduse stagnatsiooni? Arutame rahulikult. Kas kehtestame varandusmaksu ja vähendame tööjõumakse, sest tööjõukulude puhul maksustamegi kulusid, mitte tulusid? Viime sisse ettevõtte tulumaksu?," küsis Ilves.

"Kas lähtume põhimõttest, et maksustame rikkust, mitte rikkaks pürgimist? kehtestame piirkondlikud maksusoodustused? Tõstame tulumaksuvaba miinimumi," jätkas ta.

Tööjõumaksude vähendamine oleks Ilvese sõnul ettevõtjatele kindlasti märk sellest, et valitsus soovib teha ettevõtluskeskkonda paremaks. "See omakorda suurendab ettevõtjate kindlusunner ja kallutab investeeringutele. Tulebki majanduse areng," leidis Ilves.

Ilves rõhutas, et maksusüsteem peab majandust soosima, mitte seda takistama.