Ilves soovitab praegu tuurid maha võtta ja oodata ära, mis täpsemalt avastatakse. "Ma väga loodan, et me ei lange hüsteeriasse, mida kasutaksid ära need inimesed, kes tehnoloogiast midagi ei tea," ütles Ilves.

Ta kiitis ka valitsust ja ametkondi, kes otsustasid avastusega avalikkuse ette tulla selmet teema maha vaikida.

"Kui ma võtan ette sellise asja, mis on päevakorras, et on mure valimiste pärast. Võrreldes reaalse, füüsilise maailmaga, kus kümne või viie euro eest saad osta endale häält, siis see väga töömahukas, arvutimahukas töö, mida on vaja vaid ühe identiteedi varastamiseks, mis ilmselt maksaks kümneid tuhandeid eurosid arvutiaega, vist ei ole seda väärt. Ma ei ole selle pärast mures," rääkis ta ERR-ile.

"Mille üle ma olen kõige rohkem mures, on just need hüsteerilised reaktsioonid, mida me näeme eeskätt Eestis, aga juba ka ühes artiklis, mis ilmus Suurbritannias, kus mõnitati e-valitsemist. Siin pole mingit pistmist e-valitsemisega. Süsteemid kõik töötavad, meil on puhtalt tehniline häda kiibiga, riistvaraga, mis on tuvastatud," lisas ta.

Ilvese sõnul tuleks ära oodata, mida avastatakse. "Kogu see küsimus tõusiski väga korrapärasel viisil, kus teadlased informeerivad vastavalt riiki või firmat, et nende uurimistöö on tuvastanud, et siin võib olla probleem," lisas ta.

Ilves loodab, et inimesed ei lange hüsteeriasse, mida võivad ära kasutada inimesed, kes ei tea tehnoloogiast midagi. "Minu soovitus oleks rahu, palun."

President tunnustas valitsust, kes otsustas probleemi avalikustada.

"Selle taga on läbipaistvus, mille eest Eesti on alati seisnud ja läbipaistvus on üldiselt alati parem kui salatsemine. Seetõttu ma väga kiidan valitsust ja ametkondi, kes otsustasid sellega kohe välja tulla ja mitte seda kuidagi maha vaikida," ütles Ilves.

Eesti riik ja riigi infosüsteemi amet (RIA) said neljapäeva õhtul info turvariskist ID-kaardi kiibis. Praegu on kahtluse all lausa see, kas toimuda saavad e-valimised - seda otsustab valimiskomisjon.