"Praegu käib alles süsteemide ülesehitus, et samal päeval saaks hakata ka lepinguid sõlmima," ütles Imatra Elektri elektriäri juht Sven Pitkve Delfile.

Kui praegu müüb Imatra Elekter elektrit Viimsi vallas ning Läänemaal, siis uuest aastast võib ettevõte elektrit pakkuda üle Eesti. Pakkumiste vastuvõtmiseks ehitab ettevõte kodulehele iseteeninduslahenduse, mille valmimine on seni aega võtnud. Lisaks kodulehele saab pakkumisi vormistada praegustes Viimsis ja Haapsalus paiknevates esindustes.

Trumbiks üllataval kombel üldteenus

Soome päritolu elektrimüüja kavatseb turule tuua fikseeritud ning muutuva hinnaga paketid. Kombineeritud hinnaga paketiga, kus üks osa hinnast lepitakse kokku ning teine osa sõltub börsihinnast, ettevõte tõenäoliselt välja ei tule.

Võrguettevõttena peab Imatra Elekter järgmisest aastast hakkama oma klientidele pakkuma üldteenust. Kui seni on üldteenust peetud kõige kallimaks võimaluseks elektrit osta, siis Imatra Elekter kavatseb just sellest teenusest oma leivanumbri teha.

Pitkve sõnul püütakse üldteenuse hind teha inimestele nii odavaks, kui kulutused seda lubavad. "Kui börsi hind peaks kõige adekvaatsem hing ning üldteenuse hind kujuneb börsihinna järgi, siis mina ei ütleks, et see peaks olema kõige kehvem lahendus. Eriti väiketarbijale, kellel on tarbimine aasta lõikes ühtlane ja kellel ei ole talvel elektriga kütmist," rääkis Pitkve.  Tema sõnul võib üldteenuse korras elektrit ostes aasta lõikes võita.

"Kui vaadata börsihinda, siis suvel on see madal ning talvel kõrgem. Kui tarbimine on ühtlaselt väike, 200kWh kuus, siis ma ei usu, et üldteenus jääb kümnetes eurodes kallimaks kui fikseeritud hinna korral. Hind võib tulla odavam, pluss sellega ei kaasne mingisuguseid lepingute tegemisi, võrdlemisi, lihtsalt iga kuu saad arve," rääkis Pitkve.

Iga võrguettevõte kehtestab oma üldteenuse hinna. "Igal võrguettevõttel on börsihinnale lisanduvad kulud erinevad. Meie oleme väike efektiivne firma, meil on see väiksem. Eesti Energial võivad kulud suuremad olla, kuna neil on väga palju kliente, keda nad peavad haldama," sõnas Pitkve.

Üldteenuse puhul on räägitud "mõistlikust kasumist", mille teenimisel hoiab silma peal konkurentsiamet. Kui suureks peab Imatra Elekter mõistlikku kasumit, ei soovinud Pitkve öelda. "Kogu selle arvutuse poolega on meil natuke aega, kuna asi hakkab alles jaanuaris pihta," selgitas ta.

Võimalusel Eesti Energiast soodsam pakkumine

Erinevalt majandusminister Juhan Partsist Imatra Elektrit Eesti Energia elektripaketid ning nende hinnakiri ei üllatanud.

"Me ise ka arvasime, et sinna klassi hinnad tulevad. Selline turuseis hetkel on," sõnas elektriäri juht. "Me ei saa siis enam nii odavalt elektrit pakkuda, kui see tänasel päeval on."

Pitkve sõnul püüab ettevõte pakkuda soodsamaid hindu kui näiteks Eesti Energia."Eks me ikka üritame olla soodsamad, aga kuidas see välja kukub, on teine lugu," sõnas ta. "Me üritame, näeme iga päev selle nimel vaeva, et panna kokku võimalikult hea portfell ja olla konkurentsivõimelise hinnaga. Teha oma tegevust efektiivsemaks ning kulusid kokku hoida."

Elektrilevi juhi sõnul Imatra suurtarbijate pärast Eesti Energia ning Elektrumiga rinda ei pista ning püüab konkurentsivõimeline olla eelkõige eratarbijat ning keskmist äritarbijat püüdes.

Praegu on Imatra Elektril elektriturul kolme protsendi suurune turuosa ning ettevõte on järgmise aasta eesmärgiks seadnud seda kolme protsenti hoida.

Mis juhtub turul pärast 1. jaanuari 2013?

Sven Pitkve: Eks selles mõttes on kehvasti, et turg avaneb jaanuaris, külmal ning kallil kuul. Kui turg avaneks märtsis, oleks palju lõbusam seis, sest siis oleks elekter odavam ja hind oleks madalam. Mis siin ikka juhtuma hakkab? Inimesed ei kipu oma elektrimüüjat kohe vahetama hakata ja eks neil võtab aega selle kõige mõistmiseks.

Ma arvan, et 2013 on selline kompamise aasta. Tõsisem töö hakkab erakliendisektoris pihta 2014. aastal, kui saab valmis Estlink 2, tänu millele jõuab Eestisse rohkem odavamat Soome elektrit ja tuleb juurde nii mõnigi teine Soome pakkuja.

Ma arvan, et 2014. saab elektriturul olema huvitavamgi aasta. Esimene aasta jääb pigem tagasihoidlikuks, natuke veel oodatakse ja otsitakse infot juurde.

Imatra Elekter AS kuulub Kagu-Soomes asuvale elektrienergia tootmisele, jaotamisele ja müügile keskendunud energiakontsernile Imatra Seudun Sähkö OY.