Wal-Marti looja on Samuel Moore „Sam“ Walton. Ta sündis 28. märtsil 1918. Kasvades üles Suure Depressiooni ajal, kolisid nad perekonnaga korduvalt. Ta tegi juhutööd ja asus õppima Missouri ülikooli. 1940. aastal lõpetas ta majanduse eriala. Ta alustas kohe kooli järel juhtimisalase praktikaprogrammiga J.C. Penney’s. Seal töötas ta poolteist aastat ja osales II maailmasõja ajal sõjaväeteenistuses.

Sõja järel hakkas ta juhtima oma poodi Arkansase osariigis Newportis. See pood kuulus suuremasse ketti – Ben Franklini. Tema juhitud väike poeke erines teistest vähe. Ta hankis erinevaid kaupu ja hoolitsedes alati selle eest, et riiulid oleksid kaupa täis.

Tema Ben Franklini poe käive kasvas 225 000 dollarile aastas. Omanik ostis tema käest poe 50 000 dollariga, eelistades jätta frantsiisi pikendamata. Ta võttis raha vastu ja liisis teise poe Arkansase osariigi teises otsas.

Äiapapa laenas talle veel 20 000 dollarit. Tal õnnestus saada pood enda käsutusse 99aastaks. Kolme aastaga suutis ta poe käibe kahekordistada 175 000 dollarile aastas. Siis sai ta enda juhtida veel ühe poe. Nii ta pendeldas Arkansase osariigis Newporti ja Bentonville vahel. Olukord ei olnud ideaalne, kuid talle hakkas reisimine meeldima. Ta omandas isegi piloodipaberid.

Kui ta oli 50ndates, laiendas ta oma jaeäri Missouri osariiki ja võttis venna ettevõtte juhtkonda. Järgmise kaheksa aastaga laiendas ta ketti ja juhtis juba 16 poodi. 1962. aastaks oli tal selge, et ta peab looma täiesti endale kuuluva poeketi.

Samal suvel avas ta Arkansase osariigis Rogersis esimese Wal-Mart Discount City nimelise poe. Ta üritas kohe eristuda teistest poodidest. Ta otsis poeriiulitele USA tootjate kaupu, mitte välismaiseid. Kauba liigutamiseks võttis ta kasutusele oma veokid. 1985. aastaks oli tema poekett kasvanud 800 poeni, kirjutab Celebrity NetWorth.

Sam Waltoni surma hetkeks 1992. aastal juhtis ta juba 1735 Wal-Mart Storesi, 212 Sam’s Club poodi ja 13 Supercentersit.

Wal-Martis töötas 380 000 töötajat. Ettevõtte aastakäive oli 50 miljardit dollarit. Tema äri juhtimine läks üle vanimale pojale Samuel Robson Waltonile. Tema teine poeg John Walton töötas kuni surmani 2005. aastal ettevõtte direktorina.

Ülejäänud perekonna liikmed olid suured aktsionärid, kuid nad ei puutunud kokku hiigeläri igapäevase juhtimisega. Noorim poeg Jim Walton, kes on maailmas 40,5 miljardi dollarilise rikkuselt 13. kohal, juhib Arvest Banki ja ka ajaleheäri Community Publishers. Ta kuulub ka ettevõte Wal-Marti nõukogu liikmete sekka.

Maailma rikkuselt 17. inimene oli varem investeerimispankur, filantroop ja kõrgelt respekteeritud hobuste asjatundja. Temal on varanatukest 37 miljardit dollarit. John Waltoni lese Christy Waltoni varanduse suuruseks on 41,4 miljardit dollarit.

Rob Walton on jätkuvalt ettevõtte juhatuses. Tema varanduse suuruseks on 38,5 miljardit dollarit.

Tänapäeval on Wal-Martil poed maailma 11 088 asukohas, kus töötab 2,2 miljon inimest. Kompanii aastakäive on kasvanud 50 miljardilt dollarilt 475 miljardile dollarile.

Sam Walton pühendus USA tööstusele, et see varustaks odavate, kui kvaliteetsete toodetega USA maapiirkondi.