„Arvestades langusriske peaksid olema kasutamiseks valmis tegevuskavad, kui riskid realiseeruvad ja seda mitte vaid seetõttu, et rahapoliitilisete meetmete mõju on ammendumas,“ teatas IMF Euroopa piirkondlikus majandusülevaates. „Vajalikud võivad olla sünkroniseeritud eelarvemeetmed.“

Ohtudeks on väliskaubanduslik protektsionism, kaootiline brexit ja geopoliitika, kirjutab Bloomberg.

Karm hoiatus tuli viimaste makronäitajate valguses, mis pigem näitavad, et euroala majandus on oodatust vastupidavam, seda tänu Prantsusmaa hoogsale majanduskasvule. Seevastu on Saksamaal tõenäoliselt juba majanduslangus, mille tööturu olukord on hakanud halvenema.

Kui jaanuaris juhtub Ühendkuningriik kaootiliselt Euroopa Liidust lahkuma, vähendab see Suurbritannia majanduse kogutoodangut kahe aasta pärast 3,5 protsendi võrra. Euroopa Liidu majanduse kogutoodang väheneks sel juhul poole protsendi võrra.

Lisaks brexiti segadustele võib kanduda väliskaubanduse ja tööstuse nõrkus teistesse sektoritesse, iseäranis teenuste sektorisse seni arvatust kiiremini ja suuremas ulatuses.

Samuti on mitmes riigis varad väga kallid, sealhulgas kinnisvara, mis võib avada pangad šokkidele.

IMF tõi välja, et Saksamaa ja Holland on nende maade seas, kes võiks majanduskasvu elavdamiseks eelarvepoliitikat lõdvendada. Mõõdukas eelarvekulude kasv kanduks üle ka mujale, peatades mandumist.

Isegi kõrge eelarvepuudujäägiga ja võlakoormusega maad võiksid vähe tagasihoidlikumas tempos eelarvepoliitikat karmistada.