IMF ei kandnud Lätile ette nähtud raha üle, kuna praeguseks ametist lahkunud valitsus ei saanud hakkama eelarvekärbetega, mis olid IMFi laenu tingimus, kirjutas Bloomberg.

Euroopa Komisjonilt peaks juunis tulema Lätile ka 1 miljardi eurone ülekanne, mida komisjon peab kinni senikaua, kuni Läti riigieelarve defitsiit ületab 5 protsenti riigi sisemajanduse koguproduktist (SKPst), ütles Dombrovskise pressiesindaja Liga Krapane.

"See sündmus suurendab tõenäosust, et uus valitsus jääb truuks laenu kokkulepitud tingimustele," kommenteeris Nordea Marketsi analüütik Annika Lindblad.

Läti juunisse planeeritud eelarvekärped võivad keskpanga hinnangul ulatuda 750 miljoni latini (16,5 miljardi kroonini). Dombrovskise sõnul pole IMF nõus finantseerima palju suuremat eelarvedefitsiiti kui 5 protsenti SKPst.

Kui Läti ei saa enne juunikuud IMFi ja ELi laenu, ootab riiki ees pankrot, on Dombrovskis varem rõhutanud eelarvekärbete läbisurumist.

"Dombrovskise kommentaare tuleb vaadelda poliitilises kontekstis. Ta tahab valitsuse moodustanud koalitsioonipartneritele täiesti selgeks teha, et kui äärmist kokkuhoidu eelarves ei saavutata väga ruttu, saab Läti valitsusel lihtsalt raha otsa," kommenteeris Danske Banki peaanalüütik Lars Christensen, kes varem on silma paistnud täpsete prognoosidega Baltimaade majanduse kohta.