IMFi Euroopa osakonna juht Poul Thomsen ja peaökonomist Maury Obstfeld avaldasid artikli, mille kohaselt euroala nõutav Kreeka eelarveülejääk 3,5% 2018. aastal on vale ning 1,5 protsendisest ülejäägist piisaks täiesti, vahendas Reuters.

Mitu euroala liiget, nende seas Saksamaa, on seisukohal, et Kreekal tuleks seda 3,5-protsendist ülejääki hoida järgmised kümme aastat. IMFi arvates oleks see vastupidise mõjuga ning tõmbaks Kreeka majanduse taastumise asemel peatselt taas käpuli.

"Võib olla suudaks Kreeka herkulesliku jõupingutusega kärpida kulutusi, et saavutada 3,5 protsendine sihtmärk, aga seda lühiajaliselt. Kuid meie kogemus näitab, et see ei ole jätkusuutlik ega toeta Kreeka pikemaajalist arengut," kirjutasid IMFi tippametnikud.

IMFi teatel on Kreeka kuhjunud võlakoorem, mis ulatub 180 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT), jätkusuutmatu ning seda tuleks vähendada, millega euroala kreeditorid aga seni nõus pole olnud.

IMFi arvates peaks Kreeka valitsuse kulutuste ja investeeringute kärpimise asemel reformima oma maksusüsteemi, kus ligi pooled majapidamistest ei maksa praegu mingit maksu sissetulekult. Ülejäänud euroalal on maksusoodustustega majapidamiste keskmine protsent kaheksa.

Samuti on Kreeka pensionisüstee liiga helde, märkis IMF. Kreeka kulutab pensionidele 11% SKT-st, hoides pensionide taset Saksamaa pensionide lähedal kui samas muu euroala kulutab pensionidele näiteks 2,25% SKT-st. Kreeka katsed pensionisüsteemi reformida on IMFi ametnike sõnul olnud kas liiga jõuetud või jäänud pidama kohtutesse.

Samal ajal puudub Kreekas toetus töötutele ja teised üldiselt Euroopas levinud sotsiaaltoetused, mis IMFi hinnangul on kaasaegse majanduse jaoks kriitilise tähtsusega. Töötutoetuse puudumise tõttu ei saa Kreeka ka tööturgu liberaliseerida. "Vallandatud töötajate toetamise asemel teeb valitsus ettevõtetele raskemaks töötajate vallandamise," märkis IMF.

Samuti ei asenda helde pensionisüsteem IMFi hinnangul eri toetustest koosnevat tugivõrku, ega takista kõige kaitsetumate gruppide vaesumist. Fondi ametnike arvates tuleks Kreekal kahandada pensionisüsteemi jätkusuutliku tasemeni ja laiendada tulumaksubaasi, mis annaks raha kulutuste suurendamiseks ning kasvu kiirendamiseks vajalike maksukärbete tegemiseks.