Kaheksa aastat pärast finantskriisi on maailma kannatamas võlapohmaka käes, mis on võtnud enneolematu ulatuse.

Mittefinantssektori võlg on alates sajandi algusest nominaalselt enam kui kahekordistunud, ulatudes mullu 152 triljoni dollarini ja see kasvab ikka edasi. Number on saadud kokku valitsuste, mittefinantssektori ettevõtete ja kodumajapidamiste laenudest.

Võlakuhilast umbes 2/3 on erasektori võlg. Ülejäänu on valitsuste võlg, mis on kasvanud mullu 85 protsendile majanduse kogutoodangust.

Maailma aeglane majanduskasv muudab võlakohustuste tagasimaksmise raskeks ja loob olukorra, kus madalam majanduskasv sunnib võimendust maha võtma ja rekordiline võlakoormus süvendab majanduskasvu aeglustumist, teatas IMF.

„Erasektori liigne võlg on põhiline vastutuul maailma majanduskasvule ja riskiks finantsstabiilsusele,“ ütles IMFi eelarvejuht Vitor Gaspar. „Ajalugu on meile õpetanud, et väga lihtne on alahinnata erasektori võlaga seotud riske.“

Erasektori võlast on suur osa pärit enne 2008. aastat finantskriisi. Arenenud riikides on halvad laenud leidnud tee valitsuste bilanssidesse. Arenevatel turgudel on ettevõtete laenud kasvanud. Nüüd on Hiinas ja Brasiilias ja arenenud turgude erasektori võlakoormus nii suur, et seda loetakse juba üleilmsele finantssüsteemile süsteemselt oluliseks.

IMF teatas, et mingit kindlat võla suhet majanduse kogutoodangusse ei ole olemas, mida saaks lugeda hoiatavaks, kuid finantskriisid kipuvad seostuma erasektori liigse laenuga nii arenenud kui arenevates majandustes. Samuti seostatakse kõrget võlataset isegi kriisi vältides aeglase majanduskasvuga.

„Kui ettevõtted lükkavad edasi võlakoorma vähendamist, muutuvad nad väga avatuks šokkidele, mis suurendab järsu võimenduse mahavõtmise riski,“ teatas IMF.

Majandusraskustes nõrga pangandussüsteemiga maad peaksid vältima eelarvepoliitika ennetavat karmistamist, teatas IMF. Valitsused peaksid kiirendama „vabatahtliku“ erasektori võla restruktureerimise pikendades laenutähtaegu.