Läti peaminister Valdis Dombrovskis tõdes pressikonverentsil, et valitsus arutab konkreetseid meetmeid sel nädalal, vahendas Reuters.
"Me oleme liikunud selle programmi tingimuste täitmise suunas ja teostame piisavaid finantskonsolideerumise meetmeid, et rahuldada rahvusvahelisi laenuandjaid," ütles Dombrovskis.
"Meil tuleb koordineerida edasisi meetmeid koos rahvusvaheliste laenuandjatega, leppida kokku koalitsiooni sees ja siis me saame minna edasi," lisas ta.
Rahandusminister Einars Repše sõnul kärbitakse eelarve kulutusi 320 miljoni lati (7 miljardit krooni) ulatuses ja tulusid suurendatakse 180 miljoni lati (4 miljardit krooni) ulatuses, mis peaks kokku andma rahvusvaheliste laenuandjate poolt nõutava 500 miljonit latti (11 miljardit krooni).
Lätis lahkus just IMF-i delegatsioon, kuid järgmisel kuul peaks Riiga saabuma järgmine delegatsioon.
Lisaks IMF-le nõuab Euroopa Liidu eesistujariigi Rootsi valitsus Lätilt finantssüsteemi stabiliseerimiseks Dombrovskise valitsuse varem lubatud kärpemeetmete rakendamist. Sel kuul on Läti teemal karmilt sõna võtnud nii Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt kui rahandusminister Anders Borg.
Reinfeldt teatas, et Läti peab rahvusvahelise abipaketi saamiseks tegema suuremaid eelarvekärpeid. Borg kinnitas, et poliitilised märgid Lätis on murettekitavad ja nõudis, et Läti kärbiks oma kulutusi 500 miljoni lati võrra. Ta nentis eelmisel kuul, et majanduskriisi süvenemine Balti riikides võib mõjutada kogu Põhjamaade regiooni. Teisipäeval saabub Lätisse visiidile Euroopa Liidu rahandusvolinik Joaquin Almunia.
Majanduskriisis Läti taotles eelmisel aastal 7,5 miljardi euro (117 miljardit krooni) suurust rahasüsti. Lisaks Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) on Lätile lubanud abi anda ka Maailmapank, Euroopa Komisjon ja mitmed riigid.