„Olen valmis vaidlustama teesi, et nafta hind ei tõuse enam kunagi märgilise 100 dollari piirini. Tõenäoliselt see siiski juhtub,“ vahendab Rogoffi sõnu TASS.

Ta lisas, et kui naftahinnad püsivad praegusel tasemel, on Venemaal vaja kriisist väljumiseks läbi viia struktuursed reformid, mis võtavad tavaliselt aega kuus kuni kaheksa aastat. „Selle ajaga jõutakse nulli, tasemele, kus algas kukkumine,“ selgitas ta.

Saudi Araabia ütles 11. jaanuaril USA ajalehele USA Today, et nafta hind ei tõuse enam kunagi 100 dollarini ja pigem on praeguste tootmismahtude ja madala nõudluse korral oodata nafta jätkuvat odavnemist.

Toornafta barreli hind kukkus täna allapoole 45 dollari taset ehk viimase viie ja poole aasta madalaimale tasemele, sest turud usuvad, et väheneva üleilmse nõudluse tõttu suurenevad USAs laovarud.

USA toornafta West Texas Intermediate (WTI) veebruarilepingute hind langes New Yorgi elektroonilisel kaubabörsil 1,66 dollari võrra 44,41 dollari tasemele. Eile kaotas nafta oma väärtusest 2,29 dollarit kukkudes 46,07 dollari tasemele. See oli madalaim sulgemistase alates 2009. aasta aprillist.

Põhjamere Brenti veebruarilepingute hind langes Londonis 2,20 dollari ehk 4,6% võrra 45,23 dollarini. Brenti vahe WTIga oli vaid 79 senti, mis on madalaim vahe alates 2013. aasta juulist.

„Hinnad jätkavad vabalangust ja nende peatamiseks ei ole eriti midagi teha,“ tunnistas Londonis asuva Energy Aspectsi peaanalüütik Amrita Sen. „OPEC on ainus faktor mis suudab turge lühiajaliselt stabiliseerida.“