Makseraskustesse sattunud ning paljudele töötajatele palga võlgu olevat firmat Index Net võib esimese suurema e-äri ettevõttena Eestis oodata pankrot, kui firma investorit ei leia.

Index Neti juhatuse esimees Peeter Tammoja tunnistas, et firmal pole kasumit ning ka käive on üsna väike. “Kui me investorit ei leia, siis tekivad meil tõesti väga suured raskused,” ütles ta. “Ma ei saa öelda, et me ei jõua paari palka ära maksta, aga meil on teatud prioriteedid, kuhu kulutada.”

Tammoja sõnul on Eesti turg liiga väike, et siin võimsat e-äri ajada ning kogu maailmas on e-äri andmas tagasilööki.

Investeerimispankur Rain Lõhmus pidas Index Neti suurimaks veaks e-kaubandusega tegelemist ning sellealase tarkvara välja töötamist. Tema sõnul on Eesti turul konkurents selles vallas väga tihe. Index Neti kodulehekülgede programmeerimisega tegelev haru töötab Lõhmuse sõnul hästi.

“Investori otsimise jutud käisid juba jaanuaris-veebruaris ning mais hakkasid palga kätte saamisega tekkima viivitused,” rääkis Eesti üht suurimat internetikaubamaja www.index.ee haldavas Index Netis süsteemianalüütikuna töötanud Kalle Kaljus. “Kulud olid väga suured ja tulusid polnud.”

Üks tundmatuks jääda soovinud Index Neti töötaja lausus, et firma on juba paar aastat pankroti äärel olnud ning elus on püsinud ainul selle tõttu, et siiamaani on firma juhid suutnud sinna vajalikult hetkel investeeringuid tuua.

Kaljuse ning ühe oma nime mitte avaldada soovinud Index Neti praeguse töötaja sõnul on firma juhid teinud mõtlematuid otsuseid ning kulutanud palju raha selliste toodete välja töötamiseks, mille järgi nõudlus on väike. “Näiteks internetipoe tarkvara Index BoxShop tehti Windows NT jaoks, kuid suur osa Eesti ja Baltikumi internetiteenuse pakkujaid kasutab hoopis Unixit ja Linuxit,” rääkis Kaljus. “Linuxile on sarnaseid programme aga hoopis tasuta.”

Index Neti kodulehekülje and-metel on 1998. aastal asutatud firma aktsiakapital miljon krooni ja seal töötas septembri seisuga 43 töötajat ja lepingulistel alus-tel üle 400 programmeerija.