Täna avalikutas peaminister kolm kava, et kasutada kullalasu vähendamaks füüsilise kulla nõudlust ja vähendada selle importi. Inimesed peavad kulda alternatiivseks investeeringuks.

Kolme plaani seas on kullahoiused, kulla hinnaga seotud valitsuse võlakirjad ja kohalikud münditud kuldmündid, millest mõnel on Mahatma Ghandi nägu.

Modi soovib saada rohkem kulda riigi rahandussüsteemi. Kuld aitab India majanduskasvu vaid siis, kui see läheb pangandussüsteemi. Suurt kullaimporti tuleks piirata, ütles rahandusminister Arun Jaitley.

Kullahoiuste programmi raames saavad investorid hoiustada vähemalt 30 grammi kulda pankades, et teenida intressitulu. Hoiuse tähtaja saabudes saab hoiuse kätte kas kullas või sularahas. Pangad võivad hoiustatud kulla müüa või laenata välja juveliiridele, suurendades sel teel pakkumist. Kullaga seotud valitsuse võlakiri peaks olema investoritele kättesaadav 20. novembril, teatas India keskpank 3. novembril.

Praegu impordib India kogu inimeste kätte koguneva kulla. Riigi jooksevkonto puudujääk tegi 2013. aastal rekordi, surudes India ruupia kõigi aegade madalamale tasemele. Põhjuseks oli suur kulla- ja naftaimport. See pani valitsust otsima kulla impordi piiramise teid ja viis otsustajate fookusse templites ja inimeste käes olevale kullale.

Tavaliselt tipneb aastane kullanõudlus Indias neljandas kvartalis, kuna siis on festivalide hooaeg, mis jätkub novembris pulmade hooajaga. Dhanterase festival algab tänavu 9. novembril, mis on India suurim kullaostupäev.