"Kadriorust täna tulnud otsus kinnitas nii sotsiaaldemokraatide kui väga paljude teiste veendumust, et riigikogus usaldushääletuse teel läbi surutud pensioniseadus on põhiseadusega vastuolus. Ma väga loodan, et riigipea argumendid avavad ka koalitsioonisaadikute silmad. Nüüd tuleb see seadus põhiseadusega kooskõlla viia, mis tähendab, et pensioni teise samba lammutamine jääb valitsuse pakutud viisil ära. Variant on minna edasi opositsiooni esitatud pensionieelnõuga, mis muudab teise samba väljamaksed oluliselt paindlikumaks, kuid ei lõhu kogu meie pensionisüsteemi," ütles Saar.

Vastuolu põhiseadusega ei ole Saare sõnul selle seaduse ainus suur probleem. "Olukorras, kus töötajaid jääb järjest vähemaks ja pensionäride arv üha kasvab, tooks kogumispensioni lammutamine tulevikus vääramatult kaasa väiksemad pensionid. Lisaks paneb see edaspidi löögi alla tänased noored ja lapsed, kes on sunnitud tulevikus maksma kõrgemaid makse. Vastasel juhul variseb meie pensionisüsteem lihtsalt kokku," rääkis Saar.

Tema sõnul tasub selle pensionisaaga puhul välja tuua ka valitsuserakondade küüniline arvestus. "Seaduse rakendumine on kavandatud nii, et just vahetult enne järgmisi kohalikke valimisi saaksid inimesed raha kätte. Ühekordselt kasvaksid ka riigi maksutulud, mis võimaldab valimiste eel teha teatud valijagruppidele ühekordseid kingitusi. Seda tehakse aga pensionieaks säästusid kogunud inimeste raha ja Eesti laste tuleviku arvel," märkis Saar.

President kinnitas pressikonverentsil, et seadus on tema hinnangul põhiseadusega vastuolus. Ta saadab selle tagasi riigikokku.