Indrek Saul modelleerib praegu tervisekriisi kulgu, kasutades selleks haigestumiste, hospidaliseerimiste, intensiivravi vajamiste ja surmade suhtarvude käitumist. Ta usub, et mingist hetkest saame hakata rääkima tervisekriisi taandumisest, kuid päris kindlasti tuleb valmis olla majanduskriisi jätkumiseks veel palju pikemalt.

Saul on viimastel nädalatel põhjalikult tutvunud mitmete kriiside järgsete analüüsidega, mis lubavad teatud määral ette ennustada ka seekordse majanduskriisi mõju ettevõtetele. Üks neist uuringutest tema laual on maailmakuulsa strateegiamaja Bain & Co raport 10 aasta tagusest majanduskriisist. „Sealt selgub, et kui majanduskriisi ajal enamus ettevõtteid kahanesid ja kasvasid pärast kriisi lõppu taas veidike, siis 10% ettevõtetest suutis näidata kasvu ka kriisi ajal ning kasvada pärast selle lõppu konkurentidest kolme aasta jooksul kolm korda kiiremini," räägib Saul.

Ta nimetab ka kolm olulist edu taganud tegurit: likviidsus, konkurentsivõime ja pikk vaade.

Kärpida tuleb väga targalt, säilitades vaid hädavajalikuma kriisist väljumiseks

Sauli sõnul peaks iga ettevõtja täna väga hoolikalt kaaluma, kust ja mida ta kärpida saab, pidades ennekõike silmas, milliseid ressursse on tal hädasti vaja tugevaks kiirenduseks kriisi lõppfaasis. See ei tähenda vaid rahalist likviidsust, vaid ka võtmeressursside olemasolu. Olgu nendeks siis firma jaoks üliolulised talent-töötajad, seadmed, võtmekliendid või -partnerid. Just oskus näiteks kuue või üheksa kuu pärast kättejõudva kiirendamishetke tarvis säilitada kõige-kõige olulisemad ressursid, eristab tegelikud võitjad ja kaotajad nii äride kui riikide majanduste võrdluses.

"Mulle meeldib kriise võrrelda tuntud ulmefilmide kontekstis," ütleb Saul. „Me kõik teame filmi Apollo 13, kus pärast hapnikuventiili purunemisest põhjustatud plahvatust ja astronautide hättasattumist kosmoses muutus kogu päästeplaani fookuseks inimeste elude päästmine iga hinnaga. Kuid see ei ole viis, kuidas peaksime praegust kriisi läbima. Praegust kriisi võrdleksin ma neljaosalise National Geographicu ulmesarjaga „Mars" sellest, kuidas inimesed end Marsil sisse seavad. Ei piisa vaid sellest, et jõuad kõigi katsumuste kiuste Marsile, vaid sul peavad olema alles ka ehitusmaterjalid, taimede seemned, väetised, sa pead olema suuteline hakata vilja kasvatama ja hapniku tootma. See tähendab, et oled Marsile jõudnud terve ja tugevana koos kõigi vajalike ressurssidega."

Indrek Sauli sõnul on tal eelmise kriisi õppetunnide kohta valmimas ka veebiseminar koostöös juhtimisajakirjaga Director, kus ta tutvustab lähemalt nelja edukat kriisist väljumise strateegiat, mille valikud sõltuvad peamiselt ettevõtete üldisest ja finantsilisest tugevusest oma konkurentidega võrreldes. Tasuta veebiseminar toimub 9.aprillil Zoomi keskkonnas ja ettevõtjad saavad sellele registreeruda siit.