Maksumärkide haldamise infosüsteemi eesmärk on koondada maksumärgiga seotud toimingud ühte elektroonsesse keskkonda, teatas teatas maksu- ja tolliamet.

Infosüsteemi vahendusel saavad kliendid teostada erinevaid protseduure, näiteks esitada maksu- ja tolliametile elektroonseid taotlusi maksumärkide väljastamiseks, näha reaalajas maksumärgi menetlemisprotsessi, saada teada maksumärgi väljastamise kuupäev ja kellaaeg, hallata maksumärgi kinnitamist alkohoolsetele toodetele, maksumärgistatud alkoholi lähetamist tarbimisse ja ajutises aktsiisivabastuses toimetamist teisele aktsiisilaopidajale ning näha elektroonset aruandlust oma kasutuses olevate maksumärkide kohta.

Ühtlasi lihtsustab infosüsteem maksuhalduri ja teiste turu järelevalvet teostavate asutuste tööd, kuna annab reaalaajas ülevaate maksumärgi väljastamisest ettevõttele, maksumärgi kinnitamisest konkreetsele tootele ning maksumärgistatud alkoholi lähetamisest tarbimisse või teisele aktsiisilaopidajale.

Infosüsteemi väljatöötamisse olid maksuhalduri ametnike kõrval kaasatud ka kaupmehed, tootjad ja importöörid, tagamaks süsteemi vastavus erinevate osapoolte vajadustele. Süsteemile pääseb ligi läbi e-maksuameti.

1. juulist rakenduv kange alkoholi maksumärk on rangetele turvanõuetele vastav ringikujuline hologramm diameetriga 20 mm, millele on kantud unikaalne tähe- ja numbrikombinatsioon.

Maksumärk võimaldab kergesti eristada legaalset alkoholi mittelegaalsest ning selle rakendamise eesmärgiks on välistada aktsiisiga maksustamata kange alkoholi realiseerimine legaalses müügivõrgus.