Tarbijate üldine optimismi indeks pöördus pärast kolmanda kvartali tõusu uuesti langusesse ja vajus 45 punktilt 42 punktile, selgub Faktum&Ariko tarbijate üldisest optimismi-pessimismi indeksist.

Inimeste rahulolu oma elukvaliteediga langes 60 protsendipunktilt 56,1 protsendipunktini, nii madalal ei ole see veel olnud alates mõõtmiste algusest 2008 juunis. Isikliku finantsseisu indeksi langes kvartaliga aga ainult 0,6 protsendipunkti 45 punktini. Kõige maldalam oli inimeste hinnang oma majanduslikule olukorrale käesoleva aasta märtsis.

"Septembriks kujunenud lootus, et kriisi põhi on möödas ning edasi järgneb olude paranemine, pole kiiret kinnitust leidnud ning sellest tulenevalt on tegemist pettumusega," arvas uuringut tutvustanud Kalev Petti. "Tööpuudus on endiselt kõrge ja kavanud, töötute abirahad lõppemas ning vastava elanikerühma hinnangud asjade seisust seetõttu varasemast tooniandvamad."

Nende tarbijate osa, kes oma kulutusi varasemast enam piiravad, tõusis 70-lt 79 protsendile. Seejuures jätkus suundumus, et need, kes kulutusi piiravad, teevad seda järjest rohkem enamikes kulutuste suundades. Tendents viitab selgelt, et kulutuste piirajate rühm on muutunud selgepiiriliseks raskustes olevaks elanikkonna rühmaks. Ainsad kulurühmad, milles kokkuhoidjate hulk ei suurenenud, on toit, transport ja tervis.

Kõige rohkem hoiavad kulude piirajad kokku meelelahutuse, reisimise ja hobide pealt.