TTÜ elektroonikainstituudi juhtivteadur professor Mart Min märkis esmaspäeval ASi ABB madalpingeseadmete tehases toimunud Äripäeva töösturite hommikukohvi üritusel, et räägitagu mida tahes, fakt on see, et insener teenib praegu keskmiselt 350 eurot vähem kui näiteks mõni keskmine ökonomist, kirjutab Äripäev.

Professor Min nimetas administratiiverialadel tegutsevaid valgekraesid piltlikult “vallavanemateks” ehk siis säärasteks, kes ühiskonnale midagi sisse ei too, küll aga hulgaliselt loodud hüvesid tarbivad. “Millal hakkab paljuräägitud vajadus inseneride järele kajastuma ka nende palgas?” esitas Min retoorilise küsimuse.

ABB Balti regiooni juht Bo Henriksson möönis, et insenerid vajavad rohkem teadmisi majandusest ja organisatsiooni juhtimisest. “Tehniliste numbrite kõrval tuleb neile ka majandusnumbreid õpetada, siis oleksid nad ka ettevõtluses võimekamad,” märkis Henriksson. Henrikssoni sõnul peab ABB eduka tootearenduse võtmeküsimuseks vajaliku arvu inseneride leidmist Eestist, see on Henrikssoni hinnangul oluline ka kõrgemasse väärtusahelasse liikumiseks. “Meie tööjõukulu töötaja kohta on tööstusettevõtete seas üks suuremaid. ABB keskmine palk Eestis jääb vahemikku 850-1000 eurot,” tõdes ta.

"Eestis tehti 15 aasta eest hariduspoliitiline viga. Siis ei panustatud inseneridele, taheti ruttu rikkaks saada ja soositi administratiivsete erialade õpetamist," nentis Henriksson. "Ökonomistid ja "vallavanemad" ei tee raha, pigem kulutavad ja sedagi halvasti. Ühiskond aga vajab insenere. Sellepärast ongi Hiina, Taiwan ja Lõuna-Korea edukad, sest seal on võimul insenerid."