Inspektsiooni juhatuse esimees Andres Trink ütles, et praegu pole neil informatsiooni, mis tõendaks Hanschmidti poolt osaluste omandamist äriühingutes OÜ Abante, millel on oluline osalus AS-s Tallink Grupp, ja OÜ-s Haapsalu HMR varem, kui käesoleva aasta augustis. Seega pole rikutud majanduslike huvide deklareerimiskohustuse või huvide konflikti maandamise nõudeid.

Inspektsioon lubas, et kui neile saab teatavaks vastupidine informatsioon, siis reageeritakse sellele seaduses sätestatud korras.

Samas ütles Trink, et küsimus, kas huvidekonflikt eksisteerib või mitte, on panga omanike ja nõukogu hinnata ning omanik Skandinaviska Enskilda Banken pole Hanschmidti suhtes mingeid nõudmisi esitanud.

Küsimusele, kas finantsinspektsioon võiks tegeleda ka Eesti Panga presidendi Andres Lipstoki osa hindamisega kõnealustes tehingutes, vastas Trink eitavalt, sest inspektsioon tegeleb ainult krediidiasutuse tegevusele hinnangu andmisega.

Veelgi enam, vastavalt finantsinspektsiooni seadusele on inspektsiooni järelevalvetegevuse tulemused konfidentsiaalsed — antud teema kommenteerimisega avalikkuse ees käitub asutus erandlikult.

Trinki sõnul on nad ise Hanschmidtiga vestelnud ning mehe selgitused olid piisavad, et veenduda huvidekonflikti puudumises. Siiski ei tahtnud Trink öelda, mida Hanschmidt rääkis. Trink loodab, et ekspangajuht ise pöördub lõpuks avalikkuse poole nagu hea tava ette näeb.

Trink rõhutas, et finantsinspektsioon on oma järelevalvetegevuses sõltumatu. Samuti peab asutus oluliseks, et Eesti juhtivad ettevõtted ja finantsasutused järgivad oma tegevuses kõrgeid eetilisi ja hea juhtimistava standardeid.