Nimelt tõi rehviliit, eile protestiaktsiooni käigus keskkonnaministeeriumi juurde parkimisplatsile rehvihunniku, et juhtida tähelepanu sellele, et nad ei kavatse enam vastu võtta rehve, mille taaskasutustasu on maksmata jäänud.

Inspektsioon avalike suhete juht Leili Tuul selgitas, et jäätmeseaduse kohaselt on õigus jäätmeid üle anda vaid isikule (ja käitluskohta), millel on jäätmeluba või registreerimistõend. "Ahtri tänava ääres asuval parklal rehvide vaheladustuseks luba ei ole, seega on selline tegevus jäätmeseaduse rikkumine ehk maakeeli öeldes prügistamine," märkis Tuul.

Hetkel juba on keskkonnainspektsioonis menetlus käimas mõlema organisatsiooni (MTÜ Rehviliit ja MTÜ Rehviringlus) osas, kui nad keeldusid eelmise aasta lõpus tagasi võtmast vanarehve. Tuule sõnul ei täida rehvide vastuvõtmisest keeldumisega tootjate ühendus oma rehvide tagasivõtmise kohustust, mis on samuti jäätmeseaduse rikkumine.

„Eeldame, et taolised organisatsioonid täidaksid kõigepealt ise seadusest tulevaid nõudeid ja me ei peaks oma aega ega ressurssi nendega tegelemiseks raiskama ning saaksime keskenduda nö „jänestele“,“ ütles keskkonnainspektsiooni Harjumaa büroo juhataja Monica Rand.

Rehviliit: inspektsiooni käitumine on üllatav

Rehviliidu tegevjuhi Kaur Kuurme hinnangul on üllatav, millise operatiivsusega reageeris inspektsioon Tallinna kesklinna toodud väikesele rehvihunnikule samal ajal kui üle Eesti on looduses vedelemas 3000 korda nii palju rehve.

"Üks suurimaid rehvihunnikuid on kogunenud Raadile, kuhu on riigi maale määramata ajaks ladestatud üle 10 000 tonni vanarehve. Kuigi inspektsioon on Raadil toimuva osas viimaks menetlust alustanud, ei tehtud seda hoolimata mitmetest tähelepanu juhtimistest aastaid ning olukorra lahendamisel on nappinud otsustavust," kommenteeris Kuurme.

Olukord ilmestab Kuurme hinnangul selgelt ebavõrdset konkurentsiolukorda ning topeltstandardeid erinevates kohtades asuvate rehvihunnikute menetlemisel.

"Kuigi ministeerium on asunud tegeliku probleemi lahendamise asemel ründama sõnumitoojat, on meil siiski hea meel, et probleem saab viimaks vääritud tähelepanu," lisas ta.