AKI esindaja Kaja Puusepp kirjutab rahandusminister Sven Sesterile muuhulgas, et inspektsioon ei toeta eelnõumuudatust, mis kohustab sideettevõtjat andma maksuametile andmeid kliendi ja tema arvete kohta. Ärileht on ka varasemalt vastavast täiendusest kirjutanud.

Nimelt ei tohi kehtiva seaduse järgi telekomid oma klientide kohta teavet maksuametile anda, kuid plaanitav muudatus annab MTA-le õiguse küsida sideettevõttelt näiteks liitumislepingu sõlminud kliendi nime ja kontaktandmeid, sõlmitud lepingu liiki ning infot väljastatud arvete ja nende tasumise kohta.

AKI viitab oma kirjas eurodirektiividele, mille puhul on Euroopa Kohus otsustanud, et need on õigusvastased. "Sellest tulenevalt leiame, et olukorras, kus sideandmete säilitamise kohustuse saatus üleüldiselt on lahtine, ei tohiks astuda samme nende andmete kasutusala laiendamiseks," kirjutab AKI peadirektori ülesannetes arendusdirektor Kaja Puusepp.

"Samuti märgime, et väljend "teenuse eest esitatud arve andmed" on ebaselge. Kliendile esitatud arve võib sisaldada erineva detailsusastmega mitmeid andmeid tarbitud sideteenuse sisu kohta. Teeme ettepaneku jätta elektroonilise side seaduse muudatused eelnõust välja," soovitab AKI juht.

Ühtlasi pani Puusepp rahandusministrile südamele, et "stipendiumi saajate andmete avalikustamine on ilmselge eraelu puutumatuse riive, mida võiks seadusega ette näha üksnes juhul, kui selleks on väga selged ja ülekaalukad põhjused. Praegusel juhul selliseid põhjuseid välja toodud ei ole."

AKI täismahus kirja saate lugeda SIIT.