"Isikuandmete kaitse seaduse eesmärk on inimeste ehk füüsiliste isikute eraelu kaitsmine. Juriidilistel isikutel eraelu ei ole ja neile isikuandmete kaitse nõuded ei laiene," kommenteeris Andmekaitse Inspektsiooni peadirektor Viljar Peep Delfile.

Nii Andmekaitse Inspektsioon kui hiljem ka Riigikohus on leidnud, et äriühingute andmete - konkreetselt: võlaandmete - avaldamine koos äriühingu vastutavate ja esindusõiguslike isikute - juhatuse liikmete - andmetega võib olla asjakohane, et äriühingut selgemini identifitseerida.

"Juhatuse andmed on äriühingu registriandmed - nagu ka näiteks äriühingu aadressandmed. Euroopa ja Eesti õigus näeb ette äriühingu registriandmete kohustusliku koosseisu ja nende avalikkuse," selgitas Peep.

"Nii kaua kui tegu on avaliku äriregistri andmete taasesitamisega, ei näe me äriühingu (võla)andmete avaldamises andmekaitselist probleemi. Sekkume siis, kui lisaks hakatakse avaldama eraelulisi isikuandmeid - juhatuse liikme laste, hobide või haiguste vms kohta. Isikukood on samanimelisi inimesi eristav tunnus, ta ei ole iseenesest piiratud juurdepääsuga teave ning ta kuulub kohustuslikus korras avalikustamisele äriregistris koos juhatuse liikme nimega."

Julianus Inkasso avaldas kolmapäeval 3000 võlglase nimed.