Alkoholiaktsiisi eelmise aasta tasumine oli eelarve ootusest 19,8 protsenti ehk 55 miljonit eurot väiksem. Rahandusministeerium lootis, et eelmise aasta lõpus toimub samasugune alkoholi varumine, nagu 2016. aasta lõpus, kuid seda oodatud mahus ei toimunud. Kaheteistkümne kuuga tasuti alkoholiaktsiisi 12,8 protsenti vähem võrreldes 2016. aasta sama ajaga.

Alkoholitootjate 2018. esimese poolaasta müüginumbrid näitavad, et piirikaubandus on jätkuvalt kasvamas – õlut müüdi Läti piiril ligi 80% rohkem kui mullu ning muud lahjat alkoholi (siider, long-drink) tervelt 3,4 korda rohkem.

“Käesoleva aasta esimese 6 kuu müüginumbrid näitavad selgelt, et vaatamata Rahandusministeeriumi ootustele, pole piirikaubanduse kasvulagi kaugeltki veel käes. Praeguse seisuga ostetakse juba üle 1/3 kogu Eestis tarbitud õlledest lõunapiirilt,” kommenteeris müügitulemusi Õlletootjate Liidu tegevjuht Peeter Võrk.

Tuginedes esimese poolaasta müüginumbritele prognoosivad alkoholitootjad, et kui Läti piiril müüdud kogused müüdaks Eesti kauplustes, siis Eesti riigieelarvesse laekuks 2018. aastal suurusjärgus 100 miljonit eurot aktsiise ja käibemaksu rohkem.