Eestis on käimas suur kommunikatsioonikähmlus.

Selle taustaks on vastuolu monopolistist Eesti Telefoni ja Telia omanduses olevate firmade ning kõigi teiste vahel.

Viimaste aktiivsemaid esindajaid on Levicomi direktor Tõnis Palts ning riigi valitsusside direktor Jaak Lippmaa. Eesti Telefon püüab jõuliselt tungida interneti- ning kaabeltelevisooniärisse, kasutades seejuures ära oma monopolilepingut telefoniteenuste osutamiseks.

Värskeim jõuvõte pandi toime paar päeva tagasi. Eesti akadeemiline interneti-organisatsioon EENET hakkas takistama suure hulga interneti-aadresside kasutamist.

Eelmisel nädalal ründas grupp võrgufirmasid osaliselt Eesti Telefoni omanduses oleva Esdata ja Ants Wõrgu juhtimisel Tiigrihüppe planeeritavat võrguehitust. Põhjuseks viimase kavandatav läbiviimine mittekommertsiaalse, haridusministeeriumi alluvuses oleva EENETi poolt. Näiteks väidab Ants Wõrk, et EENET polevat siiani koostanud korralikku projekti Tiigrihüppe rahade kasutamiseks, mida EENET-i esindajad Mihkel Kraavi ja Enok Seina juhtimisel aga kindlalt eitavad.

Konflikti majanduslik motivatsioon on üpris lihtne - raskes seisus võrgufirmad üritavad akadeemiliste kasutajate turgu (ca pool Eesti turust) endale saada, akadeemiliste kasutajate oma võrguorganisatsioon võitleb aga ellujäämise ning riigi finantside pärast.

Rahvusvahelised internetiorganisatsioonid eraldasid Eestile omal ajal hulga interneti-aadresse, ning ka neist esialgu piisas.

üks osa mainitud aadressidest, grupp 193.40.*.* on kunagi KBFI poolt antud EENET-i käsutusse, kuid siiani on neid kasutanud ka kommertspakkuja ESDATA, kes on EENET-i tuline vaenlane. Viimase väitel võimaldab senine olukord ESDATA-l varastada ära osa akadeemiliste kasutajate liinimahust, ning juba ammu on nõutud aadresside tagastamist.

Mitme spetsialisti väitel aga ei jaga ESDATA seisukohta, et nimetatud aadressid on EENET-i ainuomand. Kuna ESDATA ei nõustunud EENET-i juba üheksa kuud tagasi esitatud nõudeid järgimast, võttis EENET ette radikaalse sammu ja hakkas takistama mainitud aadresside liiklust, tehes seda paraku tavakasutajaid hoiatama. See põhjustas suure, siiani kestva segaduse koos majanduslike kaotustega hulgale ettevõtetele.

ESDATA direktori Ants Wõrgu kinnitusel tunnistas EENET-i juhatuse liige Jaak Lippmaa, et antud samm oli tehtud tema heakskiidul. Paradoksina on nii Ants Wõrk kui Jaak Lippmaa mõlemad EENET-i juhatuse liikmed - juhatuse, mis pole juba aastaid koos käinud.

TANEL TAMMET