Mida peaks energiasäästu nädal peaasjalikult inimestele selgitama, millist suhtumist süvendama?

Eestis on energeetika vallas juba aastakümneid olnud kümmekond järgimist vajavat aksioomi, millistest esikohal on energiasääst. Kuid ühtegi seda aksioomi tavaelus ei järgita ja mingite kampaaniatega olukorda ei paranda. Rahakott on inimese kõige tundlikum elund ja olukorda parandab jätkuv hinnatõus, mille üle me keegi loomulikult ei rõõmusta.

Riigikogus läbi viidud energiaviktoriinist selgus, et nõudepesumasin säästab 90% vett ja 60% energiat ning et salvestav digiboks võtab jõudeasendis 25 W jne. Samasuguseid andmeid on ju sadu, millest inimestel pole aimugi. Milles on asi? Kas elu on veel ikkagi nii odav, et ei ole mugavust mõtet rikkudagi ning säästma hakata või on tegemist lihtsalt ignorantsusega?

Tegu on rikaste riikide jätkuva heaoluga ja raiskamine algab meie tippudest. On ju ilmselge, et kõik elektrit tarbivad seadmed tuleks pärast kasutamist välja lülitada, kuid vähesed teevad seda isegi televiisoriga.Kopenhaagenis toimus kliimakonverents, kuid linn säras tuledemeres. Kui pole väärikat eeskuju, siis pole ka järgijaid.

Kui aga küsida otse ja konkreetselt, millised kodumasinad tuleks seinast kodus peale igat kasutuskorda välja stepslist tõmmata, et nad energiat ei võtaks, kuna nende kulu on ka jõudeasendis suur?

Välja tuleks tõmmata kõik kodumasinad. See oleks õige ka tuleohutuse seisukohalt, kuid meie mugavus selleks on liiga suur.

Või läheneme me ja energianädala korraldajad valest otsas asjale ... kui mina kodus tuled kustus hoian, ega sellevõrra Narvas vähem kütet katlasse aeta. Kust tuleb tõeline energiasääst?

Tõeline energiasääst tuleb suurtest asjadest, näiteks kadude vältimisest energia ja soojuse edastamisel ja majade soojustamisest. Aga vaadake, kui mõttetuid klaasseintega maju planeerivad meie arhitektid, olgu selleks siis Tallinna Ülikooli peahoone või Eesti Rahva kavandatav muuseum Raadil. Ega ka Kumu pole energiasäästlik.

Mis on need kolm asja mida peaks iga inimene, iga leibkond oma kodus energiasäästuks ning üldse ökoloogilises plaanis tegema?

Maja- või korteriseinad soojustama, elektrit kasutama vaid vastavalt vajadusele ja muretsema endale elektrisäästlikud kodumasinad, eelkõige külmkapid ja pesumasinad.