Lahkusite märtsi lõpus tööandjate keskliidu tegevjuhi kohalt. Delfi andmetel olete leidnud uue ameti. Palun rääkige sellest lähemalt.

Töötan Silmet Grupis. Tegelen grupi suurima ettevõtte Sillamäe Sadama administratiivse poole juhtimisega, samuti Silmet Gruppi kuuluvate ettevõtete näol loodud klastri ühiskondlike positsioonide haldamisega. Selle raamides koordineerin ka Silmet Grupi tegevust tööandjate keskliidus. Tiit Vähi on selle volikogu liige.

Miks just Tiit Vähi juurde?

Ettepaneku tegi Tiit Vähi. Nõustusin, kuna pean Silmet Gruppi ja Sillamäe Sadamat dünaamiliseks ettevõtteks. Tingimused rahuldasid mõlemat poolt.

Tagantjärele küsimus: miks ikkagi otsustasite tegevjuhi kohalt lahkuda?

Sisulise otsuse lahkumiseks olin enda jaoks teinud juba eelmises valimistsüklis kolm aastat tagasi, kuna tundsin soovi proovida midagi uut. Siis otsustasin [tööandjate keskliidu volikogu esimehe] Enn Veskimägi palvel jätkata. Lahkumine nüüd oli loogiline, kuna liidule valiti uued juhid ning sadamast tehti pakkumine.

Enn Veskimägi pani ka ise ameti maha. Ta on ise avaldanud arvamust, et talle sai saatuslikuks liiga aktiivne suhte klaarimine Venemaaga. Mis teie hinnangul talle saatuslikuks sai?

Seda ma ei tea. On igati tervitatav, et ka keskliidu uus juhtkond Jüri Käo isikus on rõhutanud ida suunalise majanduspoliitika vajalikkust. Müüa saab sinna, kus on kasv. Euroopas on kasv olematu ning väljavaade isegi negatiivne.

Keskliidu uueks tegevjuhiks sai Toomas Tamsar, kes on rõhutanud empaatiavõime tähtsust ning on öelnud muuhulgas, et tahab aidata ettevõtjatel saada paremateks tööandjateks. Jätkates viimastel nädalatel üles kerkinud alfaisased vs empaatia teemat, siis kas tööandjad on tõesti n.ö kamp alfaisaseid, keda peaks muutma?

Ei oska kommenteerida. Vast kõige rohkem kujundab ettevõtjate tegevust ümbritsev keskkond ja turusituatsioon.

Millised kordaminekud valmistavad teile keskliidust lahkumise järel kõige enam heameelt?

Minu ametiaja jooksul kasvas keskliidu eelarve ning liikmeskond kahekordselt. Samuti on hea meel tööturureformi läbiviimise eest: muutsime töölepingu seadust paindlikumaks ning suurendasime teisalt turvalisust läbi toimiva kindlustuse Eesti töötukassa. Olen olnud töötukassa juures tegev alates selle asutamisest 2001. aastal. Kunagise tööturuameti ja tänase töötukassa taseme vahel laiutab kuristik.

Riik võiks rohkem usaldada sotsiaalkaitsestruktuure sotsiaalpartnerite kätte. Ka haigekassa on ennast tõestanud suutliku organisatsioonina, mis on mitmes mõttes tänu sotsiaalpartnerite panusele. Keskliit on muutunud väga mõjukaks ja täidab oma kohta läänelikus demokraatias.

Olete tööandjate keskliidu esindajana senini haigekassa ja töötukassa nõukogus. Kui kauaks?

Silmet Grupi ja sadama huvi on osaleda ühiskondlikes protsessides. Jätkame nii kaua, kui vaja.

Milliseid muutusi teie hinnangul tööandjate keskliit praeguses majandusseisus vajaks?

Nagu ma tean, siis selle kavaga hetkel liidus töötatakse.

Kuivõrd tõenäoline on, et te tulevikus loote oma äri ja hakkate ise n.ö tööandjaks?

Kõik on võimalik, aga praegu olen ennast sidunud sadamaga.