"Meie dollari väljavaade järgmiseks aastaks on negatiivne," ütles Bloombergi uudisteagentuurile Royal Bank of Scotlandi strateeg Paul Robson. "Dollar on kukkunud, sest üha laiemalt on levinud arusaam, et USA keskpangal on üks käsi trükimasina peal samal ajal, kui intressid paistavad Euroopas üsna stabiilseks jäävat."

Praegune USA baasintressimäär on arenenud tööstusriikide kõige madalam. Föderaalreserv ehk USA keskpank on juba mõnda aega tarvitanud erakorralisi meetmeid, et riigi majandust käigus hoida. Esimest korda on saamas keskpangast otse tarbijatele suunatud laenude andja: keskpank on lubanud osta kokku ligi poole triljoni dollari eest hüpoteeklaenudel põhinevaid väärtpabereid, mida garanteerivad valitsuse toetatud ettevõtted, nagu nüüdseks riigistatud kodulaenu andjad ja garanteerijad Fannie Mae ja Freddie Mac, kirjutas Economist hiljuti.

Paljud kodulaenu maksjad hakkavad nüüd isegi enda teadmata oma igakuist makset saatma kaude keskpangale. Laenude ostmist kavatseb föderaalreserv finantseerida uute reservide loomise ehk raha trükkimisega. Keskpanga bilanss oli augustist alates novembri lõpuni kasvanud 900 miljardilt dollarilt 2,2 triljonile dollarile, see võib paisuda veel 800 miljardi dollari võrra, mis teeks USA keskpangast suurema laenuandja, kui praegu on ükski riigi kommertspank.

Jaapani suuruselt teine autotootja Honda Motor vähendas jeeni kursi tõusu peale oma 31. märtsil lõppeva majandusaasta kasumiprognoosi 62% võrra, 185 miljardile jeenile varasemalt 485 miljardilt jeenilt. Tugevnev jeen ja langev dollar mõjuvad eeldatavasti halvasti ka teistele Jaapani eksportijatele.