Vastavalt eile sõlmitud aktsionäridevahelisele lepingule omandab Eesti Investeerimispank suunatud emissiooni käigus 50 protsenti Talinvesti Varahalduse AS aktsiatest, teatas uue nime all tegutsema hakkava EstIB-Talinvesti Varahalduse juhatuse esimees Sten Soosaar.

Aktsiate ostu-müügi lepingule kirjutasid alla Eesti Investeerimispanga (EstIB) president Härmo Värk ja Talinvesti juhatuse esimees Jaak Roosipuu. ostis osa seni Talinvestile kuulunud aktsiaid ja 100 000 krooni väärtuses juurde emiteeritud aktsiaid. Talinvesti Varahalduse AS-i aktsiakapital on pärast aktsiate müüki 600 000 krooni ja omakapital moodustab ligikaudu miljon krooni, ütles Soosaar.

Omanikku vahetanud aktsiate hinda ei nõustunud panga ega Talinvesti juhid avalikustama.

"EstIB ü Talinvesti Varahalduse põhitähelepanu hakkab tulevikus koonduma institutsionaalsetele investoritele, sealhulgas ka kindlustusfirmadele ja kasumit mittetaotlevate fondide ning sihtkapitalide aktivajuhtimisele," rääkis Soosaar. Ta kinnitas, et firma tahab järjest rohkem hakata tööd tegema erainvestoritega, kaasamaks neid aktiivsesse tegevusse Eesti väärtpaberiturul.

Soosaar kinnitas, et tulevikus kavandab EstIB ü Talinvesti Varahaldus ka uute fondide loomist, sealhulgas riskikapitali fond, mis tooks Eestisse rahvusvahelist finantsressurssi ja annaks ettevõtetele võimalust tugevdada oma kapitalibaasi.

EstIB ü Talinvesti Varahalduse nõukogu liikme, Eesti Investeerimispanga presidendi Härmo Värki hinnangul võidavad tehingust mõlema institutsiooni praegused ja tulevased kliendid. "Eesti Investeerimispank, kes siiani on tegelenud peamiselt laenutegevusega, suurendab oma klientidele pakutavate teenuste spektrit, alustades aktiivsemalt ka tegevust investeerimispanganduse sfääris," lisas ta.

Värki sõnul aitab EstIB kogemus ettevõtete lühi- ja pikaajalisel finantseerimisel kaasa Varahalduse teenuste arendamisel ettevõtetele sobivas suunas, kellele pakutakse lühiajalist likviidsusülejääkide paigutamise võimalust. Uus omanikering on soodus ka erainvestoritele, kuivõrd EstIB-i näol on tegemist finantsinstitutsiooniga, keda aktsepteerivad rahvusvahelised finantsturud.

Talinvesti Varahaldusel on omal alal pikaajaline kogemus, samuti on firma olnud kogu aeg varahalduse alal juhtival positsioonil, märkis Värk.

Talinvesti juhatuse esimees Jaak Roosipuu märkis, et aktsiate müügiga tugevneb veelgi Talinvesti Varahalduse turupositsioon. Täna kuuluvad Talinvesti Varahalduse poolt hallatavate fondide hulka Talinvesti Aktsiafond, Talinvesti Intressifond, Talinvesti Rahaturufond ja Eesti EVP Investeerimisfond ning privaatportfellid. Hallatavate võõrvahendite kogumahu poolest (seisuga 15. juuli 1996 ligi 80 miljonit Eesti krooni) on Talinvesti Varahaldus Eesti varahaldusteenuseid osutavate firmade esikolmikus.

Roosipuu lisas, et Talinvest hindab uues partneris laia klientide võrku ja head rahvusvahelist mainet. Ligi kaks aastat Eesti turul tegutsenud Talinvesti konsolideeritud bilansimaht oli möödunud aastal 151 miljonit ja omakapital 38 miljonit Eesti krooni.

Talinvesti arengukava näeb Roosipuu sõnul ette firma tegevuse laiendamise Lätti, Leetu, Ukrainasse ja Venemaale. "Läti turul Talinvest näiteks juba tegutseb ning sealne kontor avatakse lähipäevil," märkis Roosipuu.

1992. aastal asutatud Eesti Investeerimispanga bilansimaht oli käesoleva aasta esimese poolaasta lõpu seisuga 909 miljonit ja aktsiakapital 132 miljonit krooni. Eesti Investeerimispanga aktsionärid on Eesti Pank, Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD), Finnish Fund for Industrial Cooperation Ltd (Finnfund), Swedfund International AS (Swedfund) ja Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft mbH (DEG).

EPL/Baltic News Service