„Eks seal oli pikki aastaid ka täielik vaikelu, mõneti on suurenenud tehinguaktiivsus seletatv ka vähesema aktiivsusega varasematel aastatel,“ ütles investeerimispanga Superia tegevpartner Henrik Igasta.

„Samas mulle tundub, et Läti on Balti kriisist vaat et kõige paremini taastunud ja see on avanud sealse M&A turu. Me ise tegime Lätis 2015 viis tehingut, Eestis samas ühe. Tõsi küll meie suurimas Läti müügitehingu ostjaks oli Eesti ettevõte.“

Eesti on kolmest Balti riigist väikseim, ka siinsed ettevõtted on lõunanaabrite omadest väiksemad. See selgitab Igasta sõnul, miks siin suuremahulisi tehinguid napib ja miks sealsed turud tunduvad olevat aktiivsemad. Leedu on Eestist elanike arvult üle kahe korra suurem. Absoluutnumbrites ongi neid kahe turgu keeruline võrrelda.

Eesti oli teistest Balti riikidest oma arengus eelmisel kümnendil ilmselt üksjagu ees, sest siin oli aktiivsem M&A turg kui Lätis ja Leedus, kuid olukord on muutunud.

„Ma ei arva, et midagi Eestis otseselt tehinguaktiivsust pärsib, üks kuni kaks suuremat ja kümmekond väiksemat tehingut aastas ongi viimaste aastate keskmine,“ lausus ta. „Seline ongi meie tase. 2016 tõotab tulla suuremate tehingute mõttes ehk veidi parem kui 2015, Starman ja Eesti Gaas on juba toimunud.“