SEB Likviidsusfondi osakute ümberhindluse tulemusena vähenes fondi puhasväärtus 13,05% võrra. Kuigi SEB on otsustanud kahju hüvitada, on investorite liidu hinnangul tegemist vaid Euroopa vastavale direktiivile (MiFID) mittevastava käitumise tagajärgede pehmendamisega.

Eesti investorite liidu juhatuse esimehe Jaanika Merilo sõnul on tegemist tüüpilise olukorraga, kus headel aegadel müüakse mistahes müügimeetoditega, uskudes, et halbu aegu ei tule või probleemidega tegeletakse alles siis, kui need on tekkinud.

"Kiiduväärt ja panga mainet parandav on siiski see, et SEB otsustas kompenseerida klientide kahju, kuigi selleks otsest kohustust ei olnud," tõdes Merilo.

"Samas on selles, et antud olukord tekkida sai, tegemist mitte ainult SEB mittekorrektse kliendi teavitustööga, vaid ka kontrollorgani finantsinspektsiooni tegemata jäänud ennetustööga, mis oleks pidanud aitama vältida massilist klientidele vale info esitamist," ütles Merilo.

1. novembril 2007. aastal jõustunud Euroopa Liidu direktiivil "The Markets in Financial Instruments Directive" (MiFID) põhinev väärtpaberituruseaduse muudatus peaks põhjalikult reguleerima nii investeerimisteenuste osutamise sisu ja ulatust kui ka järelevalve aspekte.

Teenusepakkuja jaoks tõi direktiivi jõustumine kaasa kohustuse selgitada välja enne investeerimisteenuse tegemist, kui suured kogemused ja teadmised kliendil väärtpaberiturgude valdkonnas on ja sellele vastava toote soovitama. Samuti on investeerimisteenuse osutajad kohustatud andma kliendile varasemast oluliselt rohkem infot nii erinevate investeerimisteenuste, väärtpaberite liikide kui nendega kaasnevate tasude ja kulude kohta.

"Samas ei ole kasu direktiivist, kui selle täitmisega pole kursis kõik vastutavad töötajad ja klienditeenindajad või seda lihtsalt täidetakse puudulikult," leiab investorite liit.