Ajalehe The Washington Post andmeil tutvustab USA Rahvusvahelise Arengu Agentuur kaht esimest sellist lepingut juba reedel, valmis on aga veel viis.

Wall Street Journal toonitab aga, et “Bushi plaan” tõrjub ÜRO ja teised rahvusvahelised organisatsioonid alistatud Iraagi tulevasest ülesehitamisest ettekavatsetult eemale.

USA administratsiooni koostatud konfidentsiaalne, enam kui sajast leheküljest koosnev plaan näeb ette USA erakompaniidele lepinguid kogusummas üle 1,5 miljardi dollari ning vaid 50 miljonit dollarit rahvusvaheliste humanitaarorganisatsioonidele, sellistele nagu näiteks Päästke Lapsed, kes etendasid suurt rolli humanitaarabi andmisel Kosovos ja Afganistanis.

WSJ täheldab, et Bushi administratsioon lubab küll varsti taotleda ÜRO Julgeolekunõukogult “uut resolutsiooni, mis soodustaks Iraagi rahva ulatuslikku osalust vaba Iraagi rajamises”. ÜRO ametnike sõnul ei suuda nemad aga “näha, kuidas saaks Bushi administratsioon ülemaailmset organisatsiooni sellesse protsessi kaasata, kui kõik tähtsamad ülesehitust puudutavad ülesanded on juba USA kompaniide vahel ära jagatud”.