Neljapäeval lõppes Jordaanias Ammanis taastamistööde mess “Rebuild Iraq 2005”, kuid ühegi Eesti firma osalusest andmeid pole. Leheküljel on pakkumisteks endast teada andnud kolm Eesti firmat, kirjutab Eesti Päevaleht.

Neist üks on IT-lahenduste ettevõte OÜ Surflink, teine soojakute-välikäimlate müütaja Star Modul ja kolmas AS Renover Ehitus. Paraku ütlevad kahe esimese ettevõtte juhid, et pärast aastast vaatlust on nad suhelda saanud küll, kuid lepinguist pole veel lõhnagi.

“Siin võiks olla ka mingisugune riigi roll — vahendada mõningaid lepinguvõimalusi näiteks,” arvas Iraagi okupatsioonivõimude juures töötanud Eerik-Niiles Kross.

Tema sõnul on näiteks Tšehhi ja Poola riigivõimu esindajad koostöös ärimeestega Iraagi ülesehituses agaralt kaasa löömas.

Ehkki ehitajale võiks Iraak olla töömahukas turg, jälgib ehitussoojakuid ja välikäimlaid tootva OÜ Starmoduli juht Marek Maasik sealseid ärivõimalusi juba aasta ja siiani tulemusi ei paista.

Riigi vahendus on oluline tema sõnul nii üht- kui teistpidi — annab aimu, et firma on päriselt tegutsev ettevõte, mitte petuskeem, ja ka välispartnerite otsinguil aitab aferiste vältida.

Kui Eesti ettevõtjate tegevus Iraagi suunal jäi pärast kahe aasta tagust seminari suhteliselt soiku, siis Leedu välisministeerium edastas ameeriklastele saja ettevõtte pikkuse nimekirja, kes olid huvitatud ülesehitustööst.