IRLi fraktsiooni liikme Helir-Valdor Seedri sõnul lisanduks eelnõu kohaselt Eesti Panga ülesannete hulka ka sularaha kättesaadavuse tagamine. Selle tagamiseks saab Seedri sõnul Eesti pank õiguse kehtestada kommertspankadele vastavad reeglid.

Seedri hinnangul on just maapiirkondades tõsiseks probleemiks see, et mitmete teenuste eest pole võimalik maksta teisiti kui sularahas. Samas on tema sõnul aga sularaha kättesaadavus maal oluliselt piiratum kui linnades, kus võib leida kõrvuti mitme panga sularahaautomaate, samal ajal, kui maal neid tihti polegi.

„Eesti Panga õigus nõuda pankadelt sularaha kättesaadavuse tagamist motiveeriks pankasi looma ühtset sularahaautomaatide võrgustikku, mis lõpetaks sularahaautomaatide dubleerimise linnades. Selle arvelt saaks ilma suuremate lisakuludeta avada uusi automaate näiteks sellistes vallakeskustes, kus seni pole sularaha olnud kättesaadav,“ rääkis Seeder.

„Näiteks Soomes on pankadel loodud ühtne sularahaautomaatide võrgustik, tänu millele leiab sularahaautomaate ka hõredamalt asustatud maapiirkondades,“ viitas Seeder.

Seeder lisas, et sularaha kättesaadavusel maapiirkondades ka oluline regionaalpoliitiline mõju. „On selge, et mida vähem on maapiirkondades erinevad teenused kättesaadavad, seda enam innustab selline olukord inimesi maalt lahkuma. Sularaha kättesaadavus on maapiirkondades elavatele inimestele oluline teenus,“ ütles ta.