Reinsalu sõnul on rahandusministeeriumi arvestuste kohaselt riigieelarve nii 2014. aastal kui ka järgmistel aastatel defitsiidis ja puudujääk kavatsetakse katta peamiselt riigi reservide arvel, teatas IRL.

„Rahandusministeeriumi hinnangul kasvab eelarve nominaalne puudujääk 2015. aastal 0,8 protsendini. See tähendab olulist riigi eelarvepoliitika muutust, sest läinud kevadel kokku lepitud riigi eelarvestrateegia nägi ette, et 2015. aastal alustakse reservide taastamist. Tänaseks on selge, et seda eesmärki uus valitsus järgida ei kavatse. Tänaste numbrite valguses peab valitsus kulutama järgmise eelarvestrateegia perioodil sadu miljoneid eurosid reserve,“ rääkis Reinsalu.

„Valitsuse kuluplaanid meenutavad buumiaega, kuid reserve buumiajale kohaselt ei suurendata, vaid hoopis kasutatakse lubaduste katteks. Olen tõsiselt murelik, et valitsus ignoreerib muutunud majanduskeskkonda ning prognoosi baasstsenaariumis ei võta arvesse Ukraina sündmuste mõju majandusele. Kevadine majandusprognoos peaks olema ajutisele valitsusele piisavalt selge signaal koalitsioonileppe lubaduste ülevaatamiseks, et lõpetada elamine reservide arvelt ja riigieelarve ka tegelikult tasakaalu viia,“ ütles IRLi esimees.

„Lisaks reservide kokkukuivamisele tähendab uus koalitsioonilepe, et 200 tuhat vanemat kaotavad emapensioni, vähendatakse oluliselt teehoiule mõeldud vahendeid ning aktsiisitõusu tõttu suurenevad kodukulud peredel, kes kasutavad kütteks maagaasi või seni aktsiisivaba kütteõli. Suurem heaolu ei saa tulla, nagu ajutine valitsus seda taotleb, suurema ümberjagamise tulemusena,“ ütles Reinsalu.