Ärilehele kommenteeris tänast valitsuse otsust Sven Sester (Isamaa), kes oli 2016. aastal rahandusministrina nimetamiskomitee looja. Toona jäi kõlama põhimõte, et komitee üks eesmärke on riigifirmade nõukogude depolitiseerimine ja oma ala ekspertide kaasamine. See tähendas justkui ka seda, et komitee ise on täielikult apoliitiline ja seda suudeti nii ka näidata - komiteesse nimetati ettevõtjad ja tippjuhid Erkki Raasuke, Gunnar Okk, Sven Pertens ja David James O'Brock-Kaljuvee.

Nüüd leiab aga Sester, et parteisse kuulumine ei saa olla nõukokku või komiteesse kuulumisel ei takistuseks ega eelisseisu loomiseks.

Sester: Reet Roos teeb paljudele silmad ette

"Nimetamiskomitee loomise puhul oli kaks olulist aspekti. Kui meenutada, siis 2016. aastaks oli sisuliselt kümme aastat kestnud olukord, kus äriühingute nõukogusid mehitati riigikogu liikmetega ja ka õiguskantsler oli sellele tähelepanu pööranud kui põhiseadusvastasusele.

Teine aspekt oli nõukogudesse kompetentsi toomisega. Siin pole probleemiks parteipileti olemasolu vaid et kas liige annab nõukogule mingit lisaväärtust. Komitee saigi loodud ettevõtjate enamusega, kes analüüsiksid äriühingute nõukogude spetsiifilisi vajadusi. Rõhutan, et ainuüksi parteipileti olemasolu ei saa olla takistuseks ega eelistuseks.

Reet Roosi puhul - vaadates tema äri ulatust nii käibes, kasuminäitajates annab ta paljudele ettevõtjatele silmad ette. Ta on oma valdkonnas end selgelt tõestanud ja tema nimetamisel seost erakonda kuulumisega ei ole," kinnitas Sven Sester.

Selles osas, kas komiteesse kuulumine on igakülgselt õigustatud ka Argo Luude puhul, kes on 2012. aastal kriminaalkorras süüdimõistetud ühe osalisena kartellileppe sõlmimises toonase prügifirma Cleanaway juhina, Sester enam nii üheselt kaitsma ei asunud.

"Argo Luudet ja tema ettevõtluskogemust ma ei tunne. Karistuse küsimuses tuleb ühiskonnas kindlasti küsida, kas tema aktsepteerimine sellele kohale on õigustatud. Ja siin tuleb ka üleüldine küsimus mängu ehk et kas ja millal peaksime lugema inimese karistuse kantuks jne? Tema mineviku kohta ma kahjuks niipalju ei tea, et sellele hinnangut anda."

Aeg: lihtsalt otsustasin!

ERR küsis justiitsminister Raivo Aegilt, miks ta otsustas saata nimetamiskomitee liikmeks Reet Roosi, kes on Isamaa liige. Selle peale Aeg ärritus ja ütles: "Kas see on siis mingi tempel otsa ees, kui on Isamaa liige?" küsis Aeg. "Lihtsalt otsustasin ja see ongi otsus," lisas ta.

Rahandusminister Martin Helme ei ole siiani Argo Luude nimetamist kommenteerinud.

Tee-ehitusfirma Trev 2 grupi juht Sven Pertens on alates komitee loomisest selle liige olnud ja jagas Sesteriga sarnaselt mõtet, et vaid erakondliku kuuluvuse tõttu ei tohi saada komiteesse ega mõnda riigifirma nõukokku, vajalikud on kompetentsid. "Ennekõike tuleks vaadata inimest, tema tausta, oskusi, teadmisi, reputatsiooni. Kui see on vastav, siis sellest lähtudagi," rõhutas Pertens.

"Mõlemad - Roos kui Luude - on ettevõtluses tegevad ja edukad. Kui valiku juures on need, kes on end ettevõtluses tõestanud, aga lisaks kuuluvad konkreetsesse erakonda, siis see ei tohiks olla takistuseks. Erakondlik kuuluvus ei ole ju olemuslikult halb. Ma ei näe probleemi või konflikti selles, et anda enda tööd üle järgnevalt just sellisele kooslusele. Eks iga kooslus tõestab ja näitab ennast praktikas. Kui peaks tekkima ebasoovitavaid ilminguid, küll siis sellele tähelepanu juhitakse."

Komiteesse nimetati veel Toomas Tamsar ja Kaido Padar.

Rõivas: kogu idee muudeti farsiks

Reformierakondlasest riigikogu liige Taavi Rõivas oli tänase valitsuse otsuse suhtes aga väga kriitiline.

"Nimetamiskomitee eesmärk on algusest peale olnud riigile kuuluvate ettevõtete nõukogude nimetamise muutmine poliitiliselt sõltumatuks. Nüüd muudetakse toonane idee farsiks, sest suures osas valitsuserakondade poliitikutest koosnev nimetamiskomitee isegi mitte ei näi sõltumatu. Kui 2016. aastani nimetasid nõukogud ministrid (ning kandsid selle eest ka vastutust) ning sealt edasi loodi sõltumatut nimetamiskomitee, siis nüüdne lahendus on justkui kanapõder, mille puhul avalikkusel võimatu aru saada, kus lõpevad suled ja kus algavad sõrad. Väärib meenutamist, et varasemalt on just Isamaa soovinud riigiettevõtete juhtimise viia ministritest ja poliitilisest vastutusest kaugemale, nüüdne otsus on nende järjekordne kannapööre," pahandas Rõivas.

Tasub meenutada, et Rõivasele sai eelpool mainitud reformierakondlastest riigikogu liikmetega nõukogude mehitamine saatuslikuks, sest just selle ettekäändega alustati tema peaministri kohalt kangutamist 2016. aastal ning Reformierakonna valitsus kukkuski.