Priit Sibul ütles, et presidendi ülesanne ongi põhiseaduse järelevalvet teha ja tänane seisukoht oli ootuspärane. "Tuleb siiski öelda, et pressikonverentsil väljaöeldud aspektid, kus ta rääkis süsteemi likvideerimisest, on ju vale. Teine sammas jääb alles," rõhutas Sibul.

"2 ja 4 protsendi teema on mõnes mõttes juristide vaielda, erinevasse olukorda pandi inimesed juba 2000ndal aastal kui seadus vastu võeti ja ühed hakkasid teise sambasse raha koguma ja teised mitte. Põhiseadus ja riigikohus on ka varem öelnud, et erinevas olukorras inimesi ei saagi omavahel võrrelda. Kuidas saab riik käsitleda investeeringuna 4% sotsiaalmaksust, mis on finantsvaraks muudetud? Presidendist tuleb aru saada, et ta on ise olnud PM majandusnõunik kui süsteemi loodi ja täna ütles mitmel puhul välja, et ta on süsteemi toetaja. Minu arusaam on see, et tänane süsteem ei toimi," rääkis Sibul. Ta lubas, et fraktsioonis arutatakse teemat juba esmaspäeval.

Isamaa erakonna esimees Helir-Valdor Seeder sõnas samuti, et polnud üllatav, et president just nii käitub. "Ma olin lausa kindel, võiks öelda!" Ka Seeder viitas kommenteerides pidevalt asjaolule, et Kaljulaid oli praeguse süsteemi üks põhiautoritest ja selle radikaalne muutmine ongi nüüd "emotsionaalselt raske otsus". "Presidendi kantseleil iseseisev õigusanalüüsi võime puudub ja ta toetub otsuses advokaatide ja õiguskantsleri büroole. Eks me nüüd peame ka põhjalikult läbi lugema põhjendused-argumendid."

Seedri sõnul ei ole tal mingit eelnevalt kujundatud must-valget seisukohta, et praegu riigikogus vastu võetud seadust kuidagi muuta ei tohiks. "Võimalusel arvestame presidendi seisukohti, aga selge on see, et olemasoleva seaduse nö põhiselgroogu me ei muuda. Mingit peenhäälestuseks taandumisega me kaasa ei lähe. Meil on veendumus, et seda seadust on vaja ja praegune süsteem on väga ära muuta."

Riigipea Kersti Kaljulaid otsustas täna kohustusliku kogumispensioni reformi seaduse väljakuulutamise osas, et see on põhiseadusega vastuolus. Ta saadab seaduse tagasi riigikokku.

Pressikonverentsil rõhutas Kaljulaid, et ta ei anna poliitilist hinnangut, vaid vaatas peale, kas seadus on põhiseadusega kooskõlas. Tema kindel veendumus on, et mitte.

Kaljulaid ütles, et on konsulteerinud paljude juristidega ning otsuse aitas tal sõnastada vandeadvokaat Madis Päts. Kaljulaid lisas, et täiendavaid analüüse polnud vaja, sest praeguseks oli neid piisavalt.