Bob Hamman pidi sel aastal ostma mitu rekkatäit mööblit, mida ta ei soovinud ega vajanud.

„Mulle läks see maksma umbes 1,5 miljonit dollarit. Ma püüan selliseid detaile unustada," ütles ta unise irvituse saatel.

Miks mees seda tegi? Sest Ohio osariik üllatas Oregoni jaanuarikuises NCAA jalgpallimängus. Mehe ettevõte, SCA Promotions võttis enda kanda ühe Ohio mööblipoe suure lubaduse, et nad jagavad Ohio võidu puhul laiali tasuta mööblit. Hamman panustas sellele, et Ohio ei võida.

SCA Promotionsi näol on tegu ettevõttega, kes võtab enda kanda riski, mis seostub korraldajatele mingi suure lubadusega. Näiteks lubadus maksta 500 000 dollarit fännile, kes viskab NBA mängu vaheajal sisse keskjooneviske. Korraldaja seda riski endale ei võta - aga mis siis, kui keegi tababki. See sündmus kindlustatakse. SCA Promotions määrab oma hinna, mille ta korraldajalt kasseerib. Kui aga sündmus peaks aset leidma, siis on maksjaks kindlustusfirma.

Hammanile oli Ohio mööblipoe juhtum harv kaotus. Ta on selles valdkonnas tegutsenud kolm aastakümmet. Teiste seas on ta pidanud välja arvutama tõenäosuse, et Serena Williams võidab Grand Slami ehk kõik neli suure slämmi turniiri. Milline on aga tõenäosus, et suvaline inimene rahva seast viskab korvpallivõistlusel sisse keskjooneviske? Ta panustas ka selle vastu, et Lance Armstrong võidab mitmeid Tour de France (ilma dopinguta).

77-aastane Hamman on niisiis kihlveovahendaja, kindlustusagendi ja matemaatikaprofessori segu. Teda mängib filmis The Program Dustin Hoffman (film räägib Lance Armstrongi skandaalist).

Kui automüüja pakub fännile, kes lööb kolledžite-vahelisel jalgpallimängul 35-jardi pealt värava, tasuta autot, võtab ta väga suure lühiajalise kindlustuspoliisi, et katta võimalik tulevane kahju. Hammani firma on üks neist, kes on valmis võtma löögi.

NCAA märtsikuise korvpalliturniiri, mis on Ameerikas ülipolulaarne kolm nädalavahetust kestev võistlus, kus osaleb 68 meeskonda, perfektselt tulemused ära arvanud inimene võib võita miljard dollarit. Miljon dollarit antakse hokifännile, kes suudab mängu vaheajal lüüa sisse viis bullitit. Sarnaseid ja palju jaburamaid auhindu jagatakse palju.

Williamsi juhtum

SCA võttis Serena Williamsi sponsoritelt 90 000 dollarit tasu, et kindlustada 500 000-dollariline boonus, kui naine peaks võitma ühel aastal kõik Grand Slami turniirid. Ta võttis selle kohustuse siis, kui Williams oli võitnud kaks esimest suurturniiri.

Hamman võttis muuhulgas arvesse seda, et Williams on vigastustele aldis ning arvutas sündmuse tõenäosuseks 100st 14.

Pärast kindlustuslepingu sõlmimist võitis Serena Wimbledoni turniiri ja alustas väga hästi ka viimast slämmi, US Openit.

„Ma ei jälginud seda eriti," ütles Hamman. Aga kui ta kuulis, et Williamsil on poolfinaalis Roberta Vinci vastu raskused, siis pani ta teleka mängima ning hakkas itaallannale kaasa elama.

„Aga loomulikult olen ma oma majandusliku edu poolt. Alati."

Selle äri trikk on hinnata väga täpselt mingi sündmuse toimumise või mitte toimumise tõenäosust. Siin on Hamman koos oma meeskonnaga parim. Reeglina on kindlustuslepingu tasu 2 kuni 10 protsenti välja mängitava võidu suurusest.

SCA käive on 25 miljonit dollarit aastas. Hamman on aga lisaks maailmatasemel bridžimängija. Ta on võitnud enam kui tosin maailma meistritiitlit, viimati Indias.

Armstrongi juhtum

Hamman ei osanud ette näha kõike seda, mis juhtub Lance Armstrongi ümber, kui ta otsustas osaleda mehele Tour de France'i võitudega määratud boonuste kindlustamises. Firma maksis jalgratturile välja 1,5 ning 3 miljonit dollarit tema 2002. ja 2003. aasta võitude eest. 2004. aastal, kui olid tekkinud kuulujutud, et Armstrong kasutab dopingut, ei olnud nad valmis maksma 5 miljonit dollarit. Armstrong kaebas firma kohtusse ja sai 7,5 miljonit dollarit. Hiljem, kui Armstrong dopingu kasutamist tunnistas, andis Hamman omakorda kohtusse jalgratturi ja hiljuti jõuti ka kokkuleppele.

SCA peab võitma 90% juhtudest, et püsida kasumis. Neil on kokku 100 töötajat. Hammani sõnul on ettevõte aastate jooksul teinud väljamakseid 200 miljoni dollari eest, kuid risk on võetud miljardite dollarite eest. Sel aastal maksti välja 500 000 dollarit selle tõttu, et golfar Zach Johnson võitis British Openi, lisaks juba eelmainitud Ohio mööblipoe lugu.

Mehel on ette tulnud ka veidraid juhtumeid. Näiteks kindlustas ta ühe hobuse võidu kolmel olulisel turniiril. Selle hinnaks oli miljon dollarit. Hobune võitis kaks esimest võistlust. Kolmanda eel toimunud treeningul kaldus ta rajalt kõrvale, jooksis vastu aeda ja suri.

„Mina sellega seotud ei olnud," ütleb mees täna.

Mõned näited SCA Promotionsi poolt välja arvutatud tõenäosustest:

  • NBA mängija viskab sisse keskjooneviske (pärast soojendust) - 1:10
  • Suvaline pealtvaataja viskab korvi keskjoonelt (pärast soojendust) - 1:25
  • Suvaline pealtvaataja viskab korvi keskjoonelt (ilma soojenduseta) - 1:50
  • Kui suudad tõestada, et Elvis on tõesti elus - 1:5000
  • Amatör-golfar lööb hole-in-one'i - 1:12 000
  • Perfektne NCAA ennustus (juhuslik valik) - 1:9,2 kvintiljonile

Veidramad võistlused:

  • 1990. aastal korraldati konnade hüppamise võistlus, kus maailma rekordit tähistava hüppe eest pandi välja 5000 dollarit. Rekordit ei sündinud. Hammani firma ei pidanud summat maksma.
  • Miri kosmodroomilt välja lastud Debris ei tabanud 2001. aastal talle sihtmärgiks seatud objekti Vaikses ookeanis. Hamman'ile tähendas see, et ta ei pidanud kinni maksma 10 miljoni dollari eest tasuta Taco Belli tacosid.
  • Selle aasta septembris lasti Ohio jõkke 160 000 kummiparti. Eelnevalt välja valitud part ei võitnud võistlust ja 1 miljon dollarit jäi välja maksmata.
  • 1996. aastal pidi Hammani firma välja maksma 50000 dollarit, kui sündis uus maailmarekord - maailma raskeim kõrvits kaalus sellest hetkest alates üle 481 kilo.