Tavaline on see, et Süürias rafineeritud nafta sõidutatakse kütuseveokitega linnadesse nagu Mosul, et ISISe territooriumil elavate inimeste vajadusi rahuldada. Lisaks kasutatakse seda oma sõjategevuses.

„Neil on väga hästi organiseeritud kütuse tarnimise kett terves kalifaadis," ütles Washingtonis baseeruv Iraagi ekspert Michael Knights (selline nimi tõesti - toim.).

USA arvas tõenäoliselt väga kaua, et Islamiriik teenib suurt raha töödeldud nafta pealt ning seega võeti sihikule Süürias asuvad rafineerimistehased ja vahelaod. Ekspertide hinnangul jättis see strateegia tähelepanuta väga olulise aspekti. Sõdurid müüvad toornaftat kütuseaotujuhtidele ja vahemeestele. Nad ei rafineeri seda ise. ISISel on tõenäoliselt mingi rafineerimise võimekus, kuid suurt osa sellest töötlevad hoopis kohalikud inimesed, kes opereerivad tuhandeid teeääres asuvaid nö põlve otsas tehtud tehasekesi. Süüria kõrb on neid täis.

Nüüd läheb asi huvitavaks. Bloomberg kirjutab Pentagoni allikatele tuginedes, et USA vältis enam kui aasta aega kütuseveokite ründamist, et oleks vähem tsiviilohvreid. Ükski autojuht ei olevat ISISe liige. „Meile ei tundunud õige neid segada, niisiis vaatasime ISISe naftakoguseid liikumas aasta otsa," ütles Knights. See muutus 16. novembril, kui USA sõjalennukid ning kaks sõjahelikopterit hävitasid kokku 116 naftat vedavat autot.

Pentagon mõistis pärast enam kui aasta kestnud operatsioone, et nad olid teinud meeletu möödalaskmise. ISIS oli tugevam kui eales varem. Veel enam, nad mõistsid, et ISISe olulisim sisstulekuallikas oli peaaegu puutumata. Võib-olla ei olnudki veokites süütud eraisikud.

Kas on kokkusattumus, et eelmisel kevadel alguse saanud naftahinna järsk langus tuli ajal, mil ISIS end dramaatiliselt kogu maailmale tuntuks tegi. ISIS müüb naftat väga odavate hindadega.

Ajakirjanikke üle maailma painab üks oluline küsimus juba kuid. Millised on need ettevõtted, kes ISISelt miljoneid naftabarreleid ostavad? Ostetakse ju üliodavalt ja müüakse kallilt edasi. Vaheltkasu on meeletu.

Kolm asjas võib kindel olla:

Kes iganes on need vahemehed, kes sadu miljoneid dollareid ISISele annavad, nad teavad täpselt, kellelt nad ostavad. Kes teine nii odavat naftat müüks?

Teine kindel fakt on see, et USA luureteenistused NSA ja CIA teavad täpselt, kellega on vahemeeste näol tegemist. Sealt edasi teab Pentagon ning lõpuks ka USA valitsus.

Kolmas kindel fakt on see, et samal ajal, kui USA, Venemaa ja Prantsusmaa on teatraalselt pommitanud midagi Süüria kõrbes (keegi ei tea, mida täpselt), jätkub ISISe toetamine, sest keegi ostab neilt naftat.

Jääb üle vaid mõelda, millal küsib keegi kõige olulisemad küsimused, mis seoses selle koletu terrorirühmitusega üleval on: kes on vahemehed, kes rikuvad kõiki terrorismi rahastamise seadusi? See kõik peab sündima lääne valitsuste vaikival heakskiidul. Miks on need valitsused lasknud neil ISISt toetavatel vahemeestel nii kaua tegutseda? Viimane küsimus on aga see, kas pärast Venemaa lennukiga juhtunut ning Pariisi õudusi on midagi selles osas muutumas?

Siit videost on näha, kuidas vene hävitajad lasevad õhku kütuseautosid. On see märk, et ISISe rahamasin saab olulise löögi?