“Islandi pangad ei ole ülemaailmsest majanduskriisist pääsenud sugugi rohkem kui teised rahvusvahelised pangad ja nende olukord on praegu väga tõsine. Viimastel aastatel on Islandi pankade kasumlikkus olnud midagi muinasjutulist. (…) Pangad on kasvanud kiiresti ja nende kohustused on nüüd Islandi SKP-st mitu korda suuremad,“ kirjutab peaminister eile avaldatud kõnes.
Peaminister meenutas, et viimastel nädalatel on maailma rahandus elanud üle mitu vapustust, mille tulemusel on suurpangad lakanud teisi finantseerimast ja kindluse kaotuse tõttu kannatava pankade omavahelised ärisidemed. „Selle tagajärjel on Islandi pankade positsioon viimastel päevadel väga järsult halvenenud,“ sõnas Haarde.
„Islandi valitsus, keskpank ja finantsjärelevalve on viimastel päevadel ja nädalatel pidevalt töötanud, et leida meie panku ähvardavale ohule lahendus. (…) Valitsus on teinud ettepaneku, et Islandi pangad müüks ära oma välisvarad ja vähendaks oma kohalolu välismaal, nii et Islandi riik, mis on oma pankadega võrreldes nii väike, suudaks neid toetada.“
Peaministri sõnul on vajalik meeles pidada, et USA-s, kus riik pankasid päästma hakkas, moodustab pangandussüsteem vaid 5% riigi SKP-st. „Islandi pankade kohustused on aga mitu korda suuremad kui Islandi SKP,“ hoiatas Haarde.
“On väga reaalselt oht, et kõige hullemal juhul satub Islandi majandus koos pankadega keerisesse, mille tagajärg võib olla riiklik pankrott."
Lahenduseks soovis Geir Haarde muuta seadusandlust nii, et valitsusel oleks panganduses rohkem sõna ning parlament toetas seda ettepanekut.