Islandi keskpanga Sedlabanki finantsstabiilsuse raporti järgi taastub majandus oodatust kiiremini ning seetõttu on riiki võrreldes kriisiaegse kaose oluliselt riskivabam investeerida, vahendab Põhjala uudisteportaal IceNews.

Samas hoiatas pank ebastabiilse Islandi krooni eest, mis võib järgneva kolme aasta jooksul, mil riik maksab kriisist tingitud suuri võõrlaene tagasi, majandusolukorda mõnevõrra mõjutada.

Eurexi valuutavahetuse kursi järgi saab 1 euro eest ligikaudu 175 Islandi krooni. Siinjuures peab tähele panema, et üks postkaart maksab Reykjaviki kesklinnas umbes 100 Islandi krooni. Islandi kroon odavnes 2008. aastal euro suhtes 80%.

Islandi majandus on IMF-i hinnangul väga hästi kriisist taastunud. Island jäi enda otsuse juurde kindlaks, pannes võlakirjaomanikud maksma kahjude eest maksumaksjate asemel ning hoides heaoluühiskonda tööpuuduse eest, mis viis riigi kollapsi järel taastumisele.

"Island tegi kriisis olulisi otsuseid," on IMFi missiooni juht Daria V. Zakharova varem Bloombergi vahendusel öelnud. "Meil on väga positiivne majanduskasvu väljavaade eriti selle aasta osas ja ka järgmise aasta osas, kuna kasv baseerub saarel endal." Eksport ja turistide arv on hoogsalt kasvanud. Samal ajal, kui paari aasta eest üle 10% ulatunud tööpuudus on praeguseks langenud alla viie protsendi.

Island ei päästnud 2008. aastal, kriisi keskmes, pankade kreeditore. Pankade võlad ületasid riigi majandust kümnekordselt. Saareriik piiras kapitali väljaviimist, mis tõrjus kõrvale spekulandid. Seejärel keskendus Islandi valitsus kodumajapidamiste ja väikeettevõtete abistamisele. Islandil säilis korralik sotsiaalsüsteem riigieelarve stabiilsuse taustal.