Valitsus lubab igalt võlasummalt kustutada 26 000 eurot, vahendas IceNews. Pühapäeval käivitas Islandi maksuamet kodulehe leidretting.is, mille kaudu saavad koduomanikud avalduse esitada. Pärast kodulehe avamist oli kahe tunni jooksul lehel juba 5000 registreerunut.

Eelmise aasta aprilli üldvalimistel lubas Islandi peaministri Sigmundur Davíð Gunnlaugssoni Progressipartei nagu ka Iseseisvuspartei, korraldada võlgade vähendamise programmi, juhul kui nad valituks osutuvad. Eelmisel reedel võttis parlament vastu seaduseelnõu, mis võimaldab laenuvõtjatel taotleda võlgade kustutamist, mis on täielikult riigi poolt rahastatav. Valitsuse hinnangul aitab kava 124 tuhandest majapidamisest 69 tuhandet.

Islandi pangad pakkusid inflatsiooniga indekseeritud hüpoteeklaene peamiselt enne majanduskriisi 2008. aastal. Kollapsi põhjustatud inflatsiooni pidurdumine kasvatas majapidamiste võlgu. 2012. aastal tunnistas 36,7 protsenti Islandi leibkondadest, et neil on toimetulemisega raskusi ning 11,5 protsenti väitsid, et neil on raskusi ots-otsaga kokku tulemiseks.