Nädal tagasi teatas Islandi investeerimisfirma FL Grupi esimees Hannes Sm?rason plaanist viia tütarfirma Islandi riiklik lennukompanii Icelandair Reykjaviki börsile. Emafirma FL Grupile tähendab see järjekordselt paksu rahapakki, millega toetada ambitsioonikaid laienemisplaane. Viimane värske rahasüst tehti ju alles eelmise aasta detsembris, kui aktsiakapitali laiendamisega kaasati ligi kümne miljardi Eesti krooni väärtuses uut raha. Rahvusvahelise lennuhiiglase ehitamine saab üha rohkem hoogu juurde.

Lennundushiiglase ehitamine

Kaua aega kandis firma nime Flugleišir, mis umbkaudselt tähendab lennunduse liidrit. Firma ainukene roll oligi Icelandairi aktsiate hoidmine ja liidriks olemisest sai rääkida ainult pisikese saareriigi kontekstis. Mõni aasta tagasi muudeti nimi lihtsalt FL Grupiks ja kompanii etteotsa astus noor energiline Hannes Sm?rason. Osteti uusi lennukeid, avati uusi liine, hakati kiiremini kasvama. See oli aga alles algus.

Piiri taga pandi FL-i esimest korda tähele siis, kui osteti pisike osalus odavlennuhiiglases easyJet. Algselt Islandi ärimeeste väikese veidrusena võetud samm tähendas tegelikult avapauku rahvusvahelise lennundusfirma ehitamisele. Tänaseks on osalust easyJetis tükikaupa tõstetud ligi 17 protsendini. easyJeti suuromanik, Kreeka päritolu Stelios Haji-Ioannou ise ütleb, et ta pole hetkel firma lõplikust müügist huvitatud, kuid FL oleks hea kandidaat.

Tõeline Islandi tulevärk läks lahti aastal 2005. Kõigepealt ostis FL Põhjamaade suurima odavlennufirma, taanlaste omanduses oleva Sterlingu ning kohe selle järel ühendati ainsa käeviipega Sterlinguga kunagine Estonian Airi omanik Maersk Air. Kuidas easyJet ning Sterling omavahel klappima panna, pole veel täpselt selge. ?Me ei välista easyJeti ja Sterlingu ühinemist,? on ainuke kommentaar, mida Sm?rason ütleb.

Omaette huvitav lugu on Soome lahe põhjakaldal Finnairi ümber toimuv. Jaanuari algul ostis FL kuus protsenti Finnairi aktsiatest, seda lisaks neile juba varem kuulunud 2,5 protsendile.Ometi pole ta sugugi suurim Islandi investor Soome lennukompaniis. 12-protsendiline aktsiapakk (suuruselt teine osalus Soome riigi järel) kuulub hoopiski teisele Islandi investeerimispangale Straumur-Burdaras. Seoseid kahe Islandi firma vahel eitatakse. ?FL-i huvi Finnairi vastu tuli meile üllatusena,? ütleb Straumuri juht Thordur M?r Jóhannesson. ?Ma ei näe ette ka võimalikku koostööd.? Jóhannesson ütleb, et ta ei saa FL-i sammust täpselt aru, varem on ju Sterlingu põhikonkurendina nimetatud just Finnairi.

Võib-olla on need käigud juhuslikud, võib-olla mitte. Kindel on aga vähemalt üks koht, kus islandlaste tegemisi hoolega ja vahel ehk ka väikese ärevusega jälgitakse ? Frösundaviksi teel majas number üks Stockholmis. Seal asub SAS-i peakontor.

FL-i mehed ise nii suuri sõnu ei tee. Küll räägivad nad enesekindlal toonil laienemisest ja investeerimisest. Pole intervjuud või pressiteadet, kus sõnad ?investeerimine? ja ?laienemine? ei domineeriks. Numbrid annavad enesekindluseks alust. FL-i firma väärtus on vähem kui kümne aastaga viiekordistunud. Ainuüksi eelmisest augustist kahekordistunud. Ja raha jätkub mujalegi kui lennundusse. Selle nädala esmaspäeval ostis FL ligi 11% Lätis ja Leeduski tehaseid omavast taanlaste õlletegijast Royal Unibrew ning 8% audio-video firma Bang ja Olufsen aktsiatest. Kokku kulutati 2,4 miljardit krooni.

Asgeir Fridgeirsson konkureerivast investeerimisfirmast Novator arutleb, et tulevikus on FL-il kaks võimalust. Esimene on muutuda tõeliselt rahvusvaheliseks lennundusfirmaks. Ja teine tee, pigem lihtsalt investeerimisfond, mis hakkab rohkem vaatama ka teistele ärivaldkondadele. ?Näiteks kinnisvara ostmine Skandinaavias,? ütleb Fridgeirsson. Tõsi, üks ei välista teist. Ka SAS on kõige muu kõrval Radissoni hotelliketi omanik.

Islandi invasioon

FL pole sugugi ainuke Islandi firma, mis kiirelt piiri taha laieneb. Esmapilgul uskumatu, kuid Eestist neli korda väiksem riik on mõne viimase aastaga suutnud produtseerida kümmekond ärimeeste ja firmade gruppi, mis Euroopas laineid löövad. Kõigepealt kaubandushiiglane Baugur. Algul investeeringud Põhjamaadesse, kuid rambivalgus saabus Briti kaubandusettevõtete ülesostmisega ? Hamleys, Bookers, Big Food, Karen Miller. Siis kalatoite valmistav Bakkavör, mille viimaseks ülevõetavaks objektis oli jälle brittide Gheest. Avion, endisest laevafirmast on Einskipi, Air Atlanta ja Excel Airwaysi ülevõtmise järel saanud multifunktsionaalne transpordikompanii.

Islandi rahamaailmast on tõusnud mitu piire ületavat tegijat. KB Bank, ühinemised ja ülesostmised on kunagisest väikepangast kasvatanud Põhjamaade suuruselt kaheksanda pangagrupi. Samuti Landsbank, pärast erastamist 2003. aastal on laienetud 13 Euroopa suurlinna. Samuti juba eelnimetatud investeerimisfirma Straumur, mis lisaks Finnairile omab suurt osalust ka Skandias.

Ja viimaks, Islandi ärimees number üks ? Thor Bjorgolfsson. Vahel üksinda, vahel oma investeerimisfirma Novator abiga on ta kümmekonna aastaga rühkinud Forbes´ rikaste tipp-viiesajasse. Nii on ta suurim osanik meile kõigile tuttavas Elisas (umbes kümme protsenti). Samuti kuuluvad talle eri suurused osad päris mitmes Ida-Euroopa telekomifirmas, osalused mõneski pangas, aga tema impeeriumi pärl on ravimitootja Actavis. Kümme tuhat töötajat ja nüüdseks maailma suuruselt neljas nn geneerikute tootja. Aga ta on ka lennunduses otsapidi sees.

Bjorgolfsson ise ei taha eriti numbritest rääkida. Jah, Islandi rikkaim mees. Jah, Forbes on teda hinnanud 1,5 miljardile dollarile (20 miljardit krooni). Ainukese detaili, mille ta ise Forbes? tabelist esile tõstab: ?Olen tipp-kümnes alla neljakümneaastaste hulgast, kes oma varanduse ise teeninud.? Tõsi, Bjorgolfsson ei ole siiski päris mees metsast. Paarkümmend aastat tagasi oli tema isa üks Islandi tuntumaid ärimehi, kuid kaotas selle positsiooni mitme korruptsiooniskandaali tõttu.

Rikkad seepärast, et väikesed

Viimane teema tekitab Bjorgolfssonis kahetisi tundeid. Ta ütleb, et tal on siiamaani veel meeles tunne, kui ühel varahommikul 19 aastat tagasi politseinikud nende maja ukse taha ilmusid. Ebameeldiv muidugi, kuid seda säravam on tema tagasitulek Islandi äritaevasse. Ta lisab ka ühe väikese asjaolu: ?Mina ei pannud oma rikkusele alust Islandis, vaid Venemaa õlleäris ja Bulgaaria ravimiäris. Alles seejärel tulin kodumaale tagasi.?

Islandi ärimeeste välismaale tungi taga on paradoksina riigi enda väiksus. ?Jõukus oli riigis olemas, polnud aga enam kohti, kuhu investeerida,? ütleb Thor Bjorgolfsson. Viimased kümmekond aastat on majandus kasvanud viis protsenti aastas, aktsiaturg 30?50% aastas. Viimastel aastatel on erastatud pangandus. Välisraha on tulnud alumiiniumisektorisse ja vee- ning soojusenergia tootmisse. Mitmedki Islandi ärimehed on kalanduskvootide müügiga leidnud raha, mille abil hakata traditsioonilisest merega seotud majandusest kaugemale vaatama.

Veelgi kaugemale vaadates ? juba 1960. aastatest on Islandil olnud kohustuslik pensionikindlustus, mis nüüdseks on tootnud nii kõrged rahakuhjad, et need lihtsalt otsivad kohta, kuhu minna.

Uus põlvkond

?? Pilk Islandi suurfirmade juhatustesse ning nõukogudesse paljastab üllatava tõe. Mehed, kes seal istuvad, pole mitte hallipäised vanahärrad, vaid noored, kolmekümnendates aastates mehed. Lennuhiiglast ehitav FL-i juht Hannes Smarasson ning investeerimisgeenius Thor Bjorgolfsson on selle põlvkonna tüüpilised esindajad. Alla neljakümnesed noored mehed. Välismaine haridus ja kitsaks jäänud kodumaa.

?? Isegi välimuses on sarnasusi. Säravatest silmadest ja tahtejõulisest lõuast aimub kaugeid esivanemaid ? Gröönimaa avastajat Erik Punast ning Ameerika avastajat Leif Erikssoni. Ainult et 21. sajandil ekspordib väike saareriik habetunud viikingisõdalaste asemel rahvusvahelisi ärimehi, kelle relvadeks pole pikad mõõgad, vaid paksud rahakotid.

Novator

?? Novator on Islandi esimese dollarimiljardäri Thor Bjorgolfssoni juhitud investeerimisfond.

Novatori osalused telefonifirmades

Elisa ? 10,1%

P4 ? 70% (Poola mobiilioperaator)

Netia ? 25% (Poola telekomifirma)

CRa ? 51% (T sŠehhi telekomifirma, T-Mobil Czech 40% aktsiate omanik)

BTC - 65% (Bulgaaria telefonifirma)

Forthnet ? 40% (Kreeka telekomifirma)

Meditsiin

?? Thor Bjorgolfsson on maailma suuruselt neljanda geneerilisi ravimeid tootva firma Actavis suurim aktsionär.

Rahandus

?? Landsbank. Thor Bjorgolfsson kontrollib koos isaga 40% Islandi suurima panga aktsiatest.

?? Straumur-Burdaras. Thor Bjorgolfsson on investeerimispanga suurim aktsionär. Straumur-Burdaras omab osalusi Finnairis ja Skandias.

?? Carnegie. Landsbank on 20%-ga suurim osanik Põhjamaade investeerimispangas.

?? EI Bank. Novator omab 35% aktsiaid Bulgaaria suuruselt kaheksandas pangas.

Allikas: Novator

Island

?? Pindala: 103 000 km²

?? Rahvaarv: 296 000

?? Pealinn: Reykjavik

?? Iseseisev: alates 17. juunist 1944, enne seda Taani krooni all

?? Rahaühik: Islandi kroon = umbes 0,2 Eesti krooni

?? Majanduskasv: 5,9% (2005)

?? SKP inimese kohta: 34 000 dollarit