2006. aasta neljanda kvartaliga võrreldes kasvas Eestis sülearvutite müük keskeltläbi 100 protsenti, ütles IT Grupi juhatuse esimees Esti Ehatamm-Koppel IDC CEMA värskele raportile tuginedes.

Mahtu silmas pidades oli kasv 110,4 ning rahasse ümber arvutatuna 97,9 protsenti, samal ajal kui arvutiturg tervikuna kasvas 35 protsenti, lisas Ehatmm-Koppel.

Tema sõnul andsid umbes 70% kogu arvutituru neljanda kvartali käibest erakliendid ja väikeettevõtted. „Seega olid eelmise aasta lõpus edukad just need tootjad, kes oli aktiivselt turul just märgitud sihtgrupile mõeldud toodetega.“

Näiteks lauaarvutite müük langes eelmise aasta neljandas kvartalis Eestis ühikuliselt 17 ning rahasse arvestatuna 14,7 protsenti. Serverite müük kasvas ühikuliselt tagasihoidlikud 6,2 protsenti, kuid rahaliselt langes koguni 17,9%. Ehatamm-Koppeli arvates on languse peapõhjus serveritehnoloogia märkimisväärne odavanemine viimaste aastate jooksul.


Turuosadest ja kaubamärkidest rääkides ütles Ehatamm-Koppel Delli turuosa Eestis oli rahalises arvestuses eelmise aasta neljandas kvartalis 10,2%, millega oldi HP järel teine rahvusvaheline tootja.

Samas kasvas IT Grupi Delli müük mullu oluliselt kiiremini kui arvutiturg: 2006. aastaga võrreldes kasvas IT Grupi Delli müük mullu ühikuliselt üle 300%. Üllatuslikult suurenes lisaks sülearvutitele ka lauaarvutite müük ja seda ligi kaks korda. Ehtamm-Koppeli hinnangul oli lauaarvutite kasvu põhjuseks tuntud välismaiste arvutitootjate soodne hind. „Rahvusvaliste tootjate tuntud kaubamärgiga lauaarvutite hinnad ei erine enam nii märkimisväärselt kodumaiste tootjate hindadest. Samuti on kliendid hakanud lõpuks väärtustama paremat kvaliteeti ja järelteenindust. Näiteks 2007. aastal oli keskmine brandiarvuti garantiiremondi aeg alla 5 päeva, seega oluliselt kiirem, kui kodumaiste tootjate puhul,“ rääkis Ehatamm-Koppel.

Käesoleva aasta suhtes on IT Grupp optimistlik ja usub, et Delli edu jätkub, mida näitab see, et Eesti ostjad on väga hästi vastu võtnud Delli uued mudelid. Lisaks üllatab Dell selgi aastal mitmete atraktiivsete väike- ja kodukasutajatele mõeldud arvutimudelitega.



IT Grupp on Delli toodete ametlik esindaja Eestis. Ettevõte müüb ja teeb garantiiremonti lisaks Delli toodetele ka HP masinatele. Täielikult Eesti kapitalil põhinev infotehnoloogiafirma pakub täislahendusi suurtele ja keskmistele firmadele, samuti avalikule sektorile. Ettevõtte klientide hulka lisandusid 2006. aastal väikefirmad ning kodukontorid ning 2007. aastal siseneti jaeturule.

IT Grupp asutati 1991. aastal, firma 2007. aasta käive oli 109 miljonit krooni. IT Grupp on Microsofti kuldpartner, ettevõtte koostööpartnerite hulka kuuluvad lisaks Dellile ja Microsoftile teiste hulgas Symantec (IT Grupp Symanteci Silver Corporate partner), Cisco, Juniper, VMware, HP.