Tallinnas kaunil Maarjamäel on alanud ootamatult terav kinnisvaravõitlus.

Eesti ühe suurema IT-ettevõtte Webmedia asutaja Priit Alamäe ostis juuli keskel toimunud enampakkumiselt seal asuva maja ehitusaluse pinnaga 305 m2. Maja alghind oli pool miljonit eurot.

Pentsikul kombel polnud ostja enne tehingut maja ja 2503 m2 suuruse krundiga tutvunud.

Alamäe läks koha peale alles sel esmaspäeval, kuid ei pääsenud sisse.

Teda takistasid maja eelmise peremehe, enne buumi luksusautode müüjana tuntust kogunud Urmas Põllu ämm ja naine.

Alamäed ei aidanud isegi see, et ta kutsus appi politsei. Kui võmmid teatasid, et nad tahavad rääkida, siis kuulsid nad, et ämm ei taha.

Põld väitis Ekspressile, et teda tahetakse petuskeemiga kodust välja ajada. „Juba aastal 2007 sai naise emaga sõlmitud üürileping,“ ütles Põld.„Üürileping kehtib edasi. Kohtus ei ole keegi teda lõpetanud.“

Formaalselt ei olnud maja omanik mitte Põld, vaid firma INC Partner.

Põld ütles, et kasutab maja ka ise, kui Eestisse satub – suurema osa ajast veedab ta hoopis Hispaanias.

Samas puudus enampakkumise teates igasugune info üürilepingu kohta, kuigi oksjoni korraldanud kohtutäitur Marek Laanemets oli kuulutuses rõhutanud, et kõik asjassepuutuvad isikud peavad oma nõuetest teada andma.

Alamäe arvates suudab ta Põllud majast välja suitsetada kuu aja jooksul. „Küsimus on vaid selles, kui suureks kasvavad advokaadikulud,“ ütles ta.

Ettevõtja Põld on varemgi igasugustesse sekeldustesse sattunud. Aastal 2008 teatas Päevaleht, et teda võib ähvardada pankrot.

„Praegu ei ole minu vastu pankrotihagi esitatud,“ rääkis Põld, kuid märkis, et nõudeid tema vastu leidub küll.

Põllu ettevõtetest on seni pankrotti läinud vaid üks – jaanuaris 2009 tunnistati maksujõuetuks autokauplemise ettevõte PP Int, mis on praeguseks ümber registreeritud Otepääle. Pankrotiotsus näitab, et Põld ajas väga laia haardega äri, kuid osa neist läks nässu.

Näiteks oli ta maksnud 23 miljonit krooni sõiduautode eest, mis olid mõeldud Iraani tarbeks. Iraani poliitiline olukord keeras diili nässu. Viis miljonit jäi kinni Vene vedurite ostul – neid masinaid ei olnud võimalik töökorda saada.

13 miljonit krooni oli läinud Hispaania fimasse, mis oli suurtes majanduslikes raskustes (laekumine ebareaalne), 11 miljonit teise Hispaania firmasse (firma tegevuse lõpetanud, laekumine ebareaalne) ja üle 14 miljoni krooni laenuna kolmandasse Hispaania firmasse eesmärgiga laiendada müügivõrku Euroopas, kuid too ettevõte oli juba likvideeritud.

Viimastel aastatel tegutseski Põld suuresti Hispaanias, kus ta pidas luksusautode poodi GT Marbella. Selle veebileht pakub praegugi müügiks 19 luksusautot (Audi, BMW, Bentley, Ferrari, isegi Maybach), kuigi reaalselt ettevõte ei tegutse. „Ta on Hispaanita tabanud kriisi tõttu magavas seisundis,“ ütles Põld.

Nõukogude ajal eeskätt võidusõitjana kuulsaks saanud, kunagi isegi Venemaal vormel-1 etapi korraldamisest unistanud ja Motorexi korraldanud Põllu sõnul läheb tal väga hästi näiteks Marokos, kuhu on õnnestunud müüa suuri partiisid autosid.

Samal ajal on Eestis mehe maine kukkunud, ta ei maksa ära isegi suhteliselt väikeseid võlgu. „Ta on täiesti käpuli,“ ütles üks võlausaldaja.

Mis saab Põllu kodust Maarjamäel, näitab lähitulevik. Praegu valvab maja turvamees.