Itaalia valitsus ja Euroopa Komisjon vaidlevad Itaalia eelarvepuudujäägi üle, mis kujutab endale kaudselt suurt ohtu Itaalia pankadele. Kauppalehti kirjutab anonüümsetele allikatele tuginedes, et Euroopa Keskpank on võtnud Itaalia finantssektori vaatluse alla.

Praegu pole veel pankades midagi alarmeerivat leitud. Vaadeldud on Itaalia pankade likviidsust, bilansiriske ja potentsiaalset riski Euroopa teiste maade pankadele. Euroopa Komisjon, euroala suurriigid ja Euroopa Keskpank on teinud selgeks, et Itaalia peab ise oma probleeme lahendama kui riigi kredidireiting langeb liiga suure eelarvepuudujäägi tõttu.

Krediidireitingu langus tähendaks, et nii Itaalia riigil kui pankadel läheb keerulisemaks laenude saamine. Uusi reitinguid on oodata juba oktoobri lõpus.

Reutersi andmetel ei kavatse Euroopa Keskpank päästa Itaalia panku kui nende likviidsusolukord halveneb ja kapitalpuhvrid sulavad. Saksamaa rahandusminister Olaf Scholz rõhutas, et see on nüüd ainult Itaalia valitsuse vastutusala. Sarnaseid vaateid võis kuulda ka Euroopa Komisjonist.

Kui Itaaliat tabab võlakriis, siis Euroopa Keskpank aitab vaid siis Itaalia panku, kui riik palub abi Euroopa Liidu abiprogrammi raames ja nõustub abi tingimustega, mis nõuab kulutuste olulist piiramist ja reforme.

Kui Itaalia pangad kukuksid, võib kogu Euroopa pangandussüsteem sattuda kriisi. Sellistel eeldustel püüab Itaalia populistlik valitsus saada EL järeleandmisi.

Itaalia pankadel on kaks suurt probleemi. Üks on bilanssides leiduvad valitsuse võlakirjad summas 375 miljardit eurot. Kui krediidireiting langeb ja Itaalia pankasid tabab intressitõus, toob see kaasa massiline võlakirjade väärtuse mahakandmise ja see piirab ligipääsu rahale. See olukord laieneb kiiresti tagasilöögiks kogu Itaalia majandusele. Valitsuse eelarvepuudujääk lähtub roosilisest majanduskasvuprognoosist. Kui viimane osutub valeks, on eelarvepuudujääk veel suurem.

Itaalia pankade likviidsus võib hakata halvenema juba tuleva aasta algul.

Itaalia valitsust ootab 2019. aasta algul 400 miljardi euro vajadus, et hoida riiki töös. Kui krediidireting halveneb ja intress tõuseb, võib raha leidmine muutuda keerulisemaks.

Itaalia valitsus koostas tuleva aasta eelarve 2,4 protsendise puudujäägiga SKPsse, mida on kolm korda rohkem kui plaanis eelmine valitsus. Itaalia eelarvepuudujääk on probleem, kuna Itaalia riigivõlg ulatub 130 protsendini majanduse kogutoodangust. Kui eelarvepuudujääki ei plaanita piirata, siis võla suhe majanduse kogutoodangusse ei kahane.