Põhiseaduskomisjon arutas täna üle tuhande allkirjaga kollektiivset pöördumist riigikogu poole, mille autorid teevad ettepaenku seduse muutmiseks nii, et kui rahvuspüha või riigipüha langeb laupäevale või pühapäevale, saaksid inimesed lisapuhkepäeva. Samuti taotlevad pöördumise algatajad ülestõusmispühade teise püha muutmist riigipühaks.

"Aeg on küps selleks, et teha Eestisse puhkepäevi juurde. Selle ideega tasub edasi minna. Kui kalendrisse vaadata, siis mõnel aastal tähendaks see otsus kas kahte-kolme vaba päeva, mõnel aastal ühte," ütles Padar pressiteate vahendusel.

Uute puhkepäevade tuleku kasuks räägib Padari sõnul see, et kümned tuhanded eestlased elavad täna võõrsil.

"Ajal, mil meie inimesi lahutavad kilomeetrid ja kontinendid, võimaldab see samm lihtsamalt perekondi ja lähedasi kokku viia ja inimesi oma juurte juurde tuua," rääkis Padar. "Sellel, et sugulased ja sõbrad saavad aastas paaril korral koos olla, on laiem positiivne mõju, mida ei ole mõtet rahasse panna."

Padari sõnul on ta kindel, et mõne nädalavahetuse pikendamine täiendava puhkepäevaga ei ohusta meie majanduskasvu ega SKTd.

"Kui inimesed on rõõmsamad ja puhanumad, teevad nad ka meelsamini tööd. Piltlikult öeldes teevad nad need vabad päevad tasa," sõnas Padar.

Padari sõnul ei ole SKTl ja tööaja pikkusel otsest seost. Ta tõi näite, et Eestis on vähem riigipühi kui Saksamaal ja Eesti aastane keskmine töötundide arv töötaja kohta on tervelt 35 protsenti suurem kui Saksamaal.

"Täiendava puhkepäeva puhul on ka majanduslikus plaanis nii võitjaid kui kaotajaid. Kuna osa ettevõtlusest – majutus, toitlustus, transport ja kaubandus – tegutseb edasi, on inimestel rohkem aega tarbimiseks ja kulutamiseks," ütles Padar.