Pikka aega Suur-Ameerika tänavale kavandatud jäähalli ehitab hüvitusfondi eksjuhi Arle Möldri, eraülikooli EBS omanike Habakukide ning ärimees Sulo Niguli firma Suur-Ameerika Jäähalli OÜ.

Firmal on kokkulepe Suur-Ameerika 14 kinnistul hoonestusõiguse saanud sihtasutusega Lastestaadioni Jäähall, et kohe, kui linn annab halli ehituseks loa, paneb Möldri, Habakukide ja Niguli firma selle oma kuludega püsti ning saab vastutasuks õiguse teatud hulga büroopindade väljaarendamiseks ja opereerimiseks kompleksis.

“Jäähokiliidult suurt rahalist toetust halli arendamiseks oodata pole. Aga arendaja peab ju  raha tagasi teenima,” ütles Lastestaadioni Jäähalli juht  Meelis Kruusmann. Täpse ruutmeetrite arvu, mis arendaja endale saab, jäi Kruusmann võlgu.

Hallikompleksi maksumust hinnatakse 100–200 miljoni krooni vahele, jäähalli hakkab opereerima jäähokiliidu presidendi Priit Vilba kontrolli all olev sihtasutus Lastestaadioni Jäähall.

Projekt on aastaid seisnud ehitusloa taga, kuna linn on hinnanud, et täismõõtmetes jäähall alale ei mahu. Sihtasutus on linna ka seetõttu kohtusse andnud.

Eesti Päevalehe andmetel võivad osapooled siiski lähiajal kokkuleppe saavutada, kuna eesmärk on mõlemal ühine: rajada täismõõtmetes jäähall.

“Projekt on sellises staadiumis, et võiks kas või kohe ehitama hakata,” ütles Kruusmann.

Suur-Ameerika Jäähalli juhatuse liige Mart Habakuk ütles, et tänu ehitusloa vaidlustele pole tegemist lihtsa projektiga, ent huvi hallikompleks välja arendada on endiselt olemas. “Kellelgi pole tõsimeeli midagi jäähalli vastu, aga detailplaneeringu järgi jääb täismõõtmetes jäähalli jaoks ruumist mõni meeter puudu. Väiksemat aga ei ole mõtet teha. Seetõttu oleks vaja uut planeeringut,” ütles ta.

Jäähallisaaga

Alustati viie aasta eest

Kokkulepe on tulekul

•• 50 aastaks Suur-Ameerika tänaval asuva lastestaadioni hoonestusõiguse saanud sihtasutus Lastestaadioni Jäähall alustas 6000 ruutmeetril laiuva hokikeskuse projekteerimist 2001. aastal.

•• Ent juba siis oli selge, et täismõõtmetes halli ehituseks maa-alast ei piisa.

•• Kitsamal jääkeeglimänguks sobival hallil ei näinud Tallinn siiski mõtet.