Slovakid tahavad tiigri kavaluse abil tipptehnoloogia jälile jõuda

Majandustsükli kõvera madalseis ja Saksa ettevõtluse tehnoloogiline mahajäämus, eeskätt Ameerika firmadest, ajendas SPD juhti Franz Münteferingut nimetama välisinvestoreid kapitalismi rohutirtsudeks, kelle aateks vaid kasum, RAHA.

Mai algul avaldatud dokumendis ?Tururadikalism ja sotsiaalne turumajandus? ründab ta finantsinvestoreid ja nendega seotud välisfirmasid, kes pidavat tirtsuparvede kombel maanduma ühiskonda, et laastamise järel edasi liikuda.

Surnud kapital

Postulaat, et kasumita kapital on surnud kapital, vallandas vastuväited. Ajaloolane Michael Wolffsohn päevalehe Financial Times Deutschland artiklis kahtlustab SPD juhti krüptokommunismis, kes tahtvat taastada plaanimajandust ja autokraatiat, et rünnata ühiskonda Saksa natside kombel, nagu need omal ajal juute ründasid.

Samas sundisid sotsiaalse riigi põhitõed, nagu kodumaine tööhõive, eksport, maksud, innoveerimise pädevus jne Saksa majanduseksperte tõdema kahjulikku nihet odava tööjõu hetkelise ärakasutamise ja börsi-

spekulatsioonide suunas.

Slovakkias ei ole tööjõubörs risustatud sisserännanud migrantidega ja puudub võimalus saada kasumit börsispekulatsioonidega ekspordi arvel. Soodsa konjunktuuri võluvõim ja eeldus, et Ida-Euroopa maades on oodata majandustsükli kõvera tõusu, välistab äriringkondades poleemika majanduse liigsest, otse rohutirtsulikust vabadusest, mis seadvat ohtu demokraatia tervikuna. Seepärast on Slovakkia avatud kõigile ja enamasti Bratislava ümbruses tegutseb 1700 Austria väikefirmat. Lisaks Peugeot? ja Hyundai hiigelinvesteeringutele rajatakse Lõuna-Slovakkiasse korealaste Hankooki autokummitööstuse gigant toodangu mahuga kogu Euroopa tarvis.

Montaa?itöökoda

Soodne konjunktuur muudab vaidlused innoveerimisest ja investeerimisest akadeemilisteks debattideks, mida Karpaatide tiiger ka täiel määral tunnetab.

Ent emeriitprofessor Miroslav Tuma Banska Bystricast on vastupidisel arvamusel. Tema arvates jääb Slovakkia uuendusstrateegiata lihtlabaseks montaa?itöökojaks, sest tugevas konkurentsis jäävad peale need, kes toodavad oma uuendatud ja hinnalt vastuvõetavaid tooteid. Professorit uskudes on Karpaatide tiigri suurimaks patuks teadusliku uuringu ja arengu tähtsuse eiramine, mis toob kaasa tehnoloogilise mahajäämuse ja intellektuaalse kapitali kahanemise.

?Innoveerimine on inimühiskonna progressi mõõdetav näitaja,? ütles Tuma. Ta toob ära kuus uuendusastet: a) toodangu mahu muutus; b) üksikosade ümberpaigutus; c) kohandatud kvaliteetsed muudatused; d) toote uus variant, variabiilsus; e) toodangu uus põlvkond; f) täiesti uudse toote sünd. Tuma peab eksituseks laialt reklaamitud kõlakat, et suurte välisfirmade investeeringute maht kaasab slovaki tütarfirmade võrgu loomise, subproduktide tootmise ja tööhõive elavdamise. Nimelt planeerib suurtootja oma toodangut aastaid ette ja koos gigandiga valmistuvad välisinvesteeringuiks ka subprodukte tootvad abiettevõtted, ühtlasi keskendudes oma toodete uuendamiseks, kvaliteetseks muutmiseks, kasutades paremat ülevaadet tipptehnoloogiatest.

Hakake astuma!

?Võrreldes nendega on slovaki abiettevõtjad sportlaste nahas, kes tulevad mootorratta võidusõidule jalgratastega,? ütles Tuma. Kindlasti ei olnud tema väljendatud mõtted hüüdja hääleks kõrbes, sest Korea firmade Hyundai, KIA ja Hankooki koostöö paneb kriitilisse seisu slovaki enda seni kasumiga autokumme tootva firma Matador Puchov. Ka Franz Münteferingu ?kapitalismi rohutirtsude? teooria oli vaid jalgratta taasleiutamine.

Kuid majandusminister Pavol Rusko sihikindlus ja tahe nimetatud välisinvestoreid ka omalt poolt aidata suurte pangalaenudega, paneb arvama, et slovakid saavad tiigri kavalusega tipptehnoloogia jälile, et rahvuskapitalil põhineva oma toodangu tootmise puhul öelda rohutirtsudele: ?Hakake astuma!?