USA ja Vene president lahendavad Slovakkia probleeme

Eesti üldsusele ning äriringkondadele oli üllatuseks Slovakkia esile kerkimine 2003.?2004. aastal edukaima reformide rakendajana majandustõusu nimel. USA ja Maailmapanga kuluaarides ringlevatele heatahtlikele ülivõrretele heidab valgust Slovaki suursaadiku Rastislav Kačeri intervjuu päevalehes N?rodna obroda, mis ajaliselt ühtis presidentide Vladimir Putini ja George Bushi kohtumisega Bratislavas.

Kačeri kinnitusel sai kõik alguse artiklist ajakirjas Forbes, kus Slovakkiat esitati kui majanduslikku elektrijõujaama, kui tulevast Hongkongi Euroopas, kui võrdväärset Iirimaale.

Slovakkia Valge Maja

Forbes omistas Slovakkiale Karpaatide tiigri tiitli ja analüüsis lähemalt riigi majanduslikku potentsiaali. Järgnes Maailmapanga soosiv reageering. Slovakid omakorda ei jäänud ameeriklastele võlgu ja rajasid neile Bratislava Hradi (lossi) lähedale residentsi ? hoone, mis sarnaneb väga Valge Majaga Washingtonis.

Visiidil olles president Bush selles hoones ööbiski. Samas ? kes selle arhitektuuriime projekteeris, jääb saladuseks. Bratislava arhitektidele tuli üllatusena, et selline residents üldse eksisteerib ja avalikkusele näidati hoone fotot esimest korda alles selle aasta veebruaris seoses Bushi kohalolekuga.

Reveransside vahetamine jätkus. Kohtumisel peaminister Mikulaš Dzurindaga kiitis Bush Slovaki 19%-list maksuseadust kui eeldust välisinvesteeringute tulvale. ?See on minu unistus,? ütles ta.

Järgnes Austria päevalehe der Standardi reaktsioon. Füüsiliste ning juriidiliste subjektide ühesel maksustamisel on ajalehe hinnangul silmanähtavaid puudusi, sest süvendavat lõhet rikaste ja vaeste vahel.

Slovakid mässavad konkreetsete arvudega ning näidud on nii poolt kui ka vastu. Kasvab väliskaubanduse defitsiit ? eelmisel aastal oli see 45 miljardit Slovaki krooni (18 miljardit Eesti krooni), mis on peaaegu poole rohkem kui aasta varem. Postipanga analüütiku M. Smįti arvates on põhjuseks majanduslik sõltuvus autoekspordist. Prognooside kohaselt kasvab Slovakkia väliskaubanduse defitsiit tänavu veel veerandi võrra.

Sõltuvus sõltuvuseks, kuid majanduseksperdid ei koonerda kiidusõnadega autotööstuse nimel, sest see elavdavat ka teiste majandusharude tegevust. Toodangumaht on kasvanud viimase kolme aasta jooksul kaheksakordseks. Varjamatu eufooriaga oodatakse Peugeot?, Citroėni ja Hunday/KIA tehaste käikulaskmist, mis muudaksid Slovakkia autotööstuse tõeliseks suurriigiks.

Lisan, et informaatika edu IT soosimisel on toonud käibele uue märksõna kombinatsiooni ? kõrge teadlikkusega majandamine.

Kasu kohtumisest

USA ja Venemaa presidendi kohtumine läks riigile maksma 140 miljonit Eesti krooni, kuid tõi sisse nii mõndagi. Läbirääkimistel Putiniga lahenes põhiprobleem Venemaaga ? nafta ja maagaasi tarnimine ? ning selgus, et Jukos ei müü oma aktsiaid Slovaki Transpetrolis (kus tal on osalus 49%) Almatjevski Tatneftile.

Kroon kosus

Slovaki kroon kosus ning Bushi ja Putini kohtumise päeval tuli ?mõistusele? ka itaallaste Enel, kes maksis ära ligi 170 miljonit krooni (70 miljonit Eesti krooni) Slovaki elektrijaamade eest. Enel tahab omandada 66% jõujaamade aktsiatest ning see moodustab tehingust viiendiku, mille tasumisest olid itaallased siiani tõrkunud.

Võttes endale vahetalitaja osa, on slovakid Karpaatide kaare transformatsiooniväljal tegutsenud edukalt. Eesti majanduseksperdid peaksid sellist vahetalitaja rolli lähemalt analüüsima, sest ka Soome kontsern Mullykoski Group kaalub eraldada pool miljardit eurot (kaheksa miljardit krooni) tselluloosivabriku ehitamiseks Slovakkias, et hakata tootma ajalehepaberit Kesk-Euroopale.