"Kaubavahetuse puudujäägi vähenemine 29 protsenti ei näita mitte meie majanduse ekspordisuutlikkuse paranemist või pikalt loodetud struktuurimuutuse algust, vaid pigem seda, et majanduslangusega kaasneva sissetulekute vähenemisega on importnõudlus vähenenud," kommenteeris Õmblus tänast statistikaameti teadet väliskaubanduse mulluste tulemuste kohta.

"Kui senimaani leidis Eestis aset arulage importkauba tarbimine, siis majanduslangus paneb mõistuse pähe – pole lihtsalt enam seda raha, mille eest importida. Tulemuseks on kaubavahetuse puudjäägi vähenemine."

Õmbluse sõnul on oluline tähelepanu juhtida, et 2008. aasta lõpukuudel vähenes lisaks impordile ka eksport. "See näitab maailmamajanduse languse otsest mõju meie eksportijatele ja kinnitab ka väiteid meie eksportsektori konkurentsivõime vähenemisest. Meie väliskaubanduse maht on hakanud üldiselt kokku tõmbuma, mis näitab võibolla ajutist, kuid siiski taandarengut."

"Rõõmustamiseks põhjust ei ole. See, et meie majandusruumi kahjum kaubavahetusest oli 2008. aastal 37,8 miljardit krooni 2007. aasta 53,1 miljardi kroonise kahjumi kõrval, näitab vaid seda, et meie tagasilangus on aeglustunud," sõnas Õmblus.

"Positiivseks tuleb väliskaubanduse uudiseid lugeda alles sellest hetkest, kui meie eksport hakkab importi ületama ja seda järjest suurenemas mahus."

Statistikaamet teatas täna, et eelmisel aastal eksporditi Eestist kaupu 132,3 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 170,1 miljardi krooni eest. Võrreldes 2007. aastaga kasvas kaupade eksport 6,5 miljardi krooni võrra ja import vähenes 8,7 miljardi krooni võrra.

Kaubavahetuse puudujääk oli 37,8 miljardit krooni, mis oli varasema aastaga võrreldes 15,2 miljardit krooni ehk 29% väiksem.